Германците все по-често се изнасят в предградията или на село,

...
Германците все по-често се изнасят в предградията или на село,
Коментари Харесай

След училище - в града, след сватбата - на село: Защо имотите в Германия поскъпват

Германците все по-често се изнасят в предградията или на село, само че все пак огромните градове не престават да порастват - поради притока на чужденци и младежи. В резултат парцелите нарастват на всички места - и в града, и на село, споделя Андрей Гурков в публикация за " Дойче веле ".

Недвижимите парцели в Германия нарастват от ден на ден - основно поради притока на задгранична работна ръка, само че и заради дейната вътрешна миграция на младите германци. И защото мъчно намират жилища на налична цена, от ден на ден фамилии напущат огромните градове и се преселват в предградията или на село. В резултат цените на недвижимите парцели порастват освен в огромните градове, само че и в междинните и дребните обитаеми места. Включително и в селските региони.

Назад към селото

Това са главните заключения от три нови проучвания за пазара на недвижимите парцели в Германия. Техни създатели са Институтът на немската стопанска система, Аналитичният център на Дойче банк и Центърът за разбори на Постбанк. Експертите от Института на немската стопанска система се концентрират върху една наклонност, каквато Германия към този момент е преживявала - от 1990 до 2003 година. Десетина години по-късно - през 2014, тази наклонност се завърна и от този момент насам набира скорост с всяка минала година. Става дума за отлива на германци от огромни градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф. Тъй като огромните градове порастват и нарастват от ден на ден, новият лозунг гласи " Назад към селото ". Вече четири години броят на германците, които се изнасят от огромните градове, надвишава броя на преселващите се там. В същото време обаче популацията в огромните градове пораства непрекъснато. Между 2011 и 2017 година жителите на Берлин са се нараснали с близо 290 хиляди, а в Мюнхен популацията е повишено с 91 хиляди души.

Този растеж е обвързван в огромна степен с притока на трудови мигранти, от които Германия незабавно се нуждае поради дефицита на квалифицирани фрагменти. Трудовите мигранти идват основно от страни - членки на Европейски Съюз, а с програмата " синя карта " в Германия идват и експерти от Индия, Китай, Русия и Украйна. Според Института на немската стопанска система сред 2012 и 2017 година чистият приток на трудови мигранти (с отчитане на отлива) възлиза приблизително на 619 хиляди души годишно; 43 % от всички мигранти са се заселили точно в огромните градове на страната.

След учебно заведение - в огромния град. След сватбата - на село

Друг основен фактор, който води до растеж на градското население и надлежно до нараснало търсене на жилищна повърхност, е притокът на младежи в огромните градове. " От 1990 година насам просветителната и трудовата миграция измежду хората на възраст сред 18 и 30 години пораства непрекъснато ", установяват специалистите от Института на немската стопанска система.

След довеждане докрай на учебно заведение от ден на ден младежи се преселват в огромните градове, с цел да продължат образованието си или да работят. Но откакто основат семейство, бързо откриват, че имат потребност от повече жилищна повърхност, което обаче е обвързвано с огромни разноски. " До 2013 година множеството млади фамилии в огромните градове съумяват да си намерят жилище по техен усет. Но през днешния ден все по-малко фамилии са подготвени да се примирят със доста по-високите разноски за живот в огромния град ", четем в проучването на Института на немската стопанска система. С други думи, скъпите жилища прогонват младите фамилии от градовете.

В резултат от това развиване жилищната повърхност нараства освен в огромните градове, само че и надалеч отвън рамките им. През 2017 година цените на недвижимите парцели са нарастнали в 242 териториални единици. А през 2018 е открито повишаване на цените в 365 териториални единици. През предходната година жилищата в Германия са поскъпнали приблизително със 7.2 %. Цените са се покачвали най-бързо в северната част на Бавария, в южната част на Тюрингия, както и в селските региони към автомагистралата, свързваща Берлин, Волфсбург и Хановер. А в Мюнхен цената на квадратен метър жилищна повърхност доближи 7500 евро.

" Цените ще продължат да порастват "

Баварската столица и отсега нататък ще си остане градът с най-високи цени на недвижимите парцели, защото трудовият пазар ще продължи да се развива динамично, а жилищното строителство ще изостава от търсенето. Още повече че в Мюнхен съвсем 54 % от семействата се състоят от един човек.

" Благодарение на притока на мигранти и на положителното положение на трудовия пазар цените и наемите на немския жилищен пазар ще продължат да порастват ", предвиждат в проучването си специалистите от Аналитичния център на Дойче банк. Според техните калкулации сегашният цикъл ще продължи най-малко до 2022 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР