Германците трябва да застанат заедно срещу екстремисткото насилие и да

Германците трябва да застанат заедно срещу екстремисткото насилие и да ...

Германският президент за атентата в Хале: Днес е ден на срам и позор.


Германците трябва да застанат заедно срещу екстремисткото насилие и да защитят живота на евреите, каза днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер, след като посети синагогата в Хале, където вчера въоръжен нападател уби двама души, предаде Ройтерс. Още по тематаГерманският внос намалява за трети пореден месец„Климатичният рицар“ Франс Тимерманс спечели одобрението на Европейския парламент

"Днес е ден на срам и позор", каза президентът пред синагогата в източногерманския град. "Аз съм сигурен, че огромно мнозинство от обществото в Германия иска еврейската общност да бъде част от тази страна. . . Ние трябва да застанем заедно и задълго срещу насилието, на което станахме свидетели вчера. Трябва да защитим живота на евреите", каза той. Президентът, придружен от премиера на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф, положи венец в памет на жертвите.

Германската канцлерка Ангела Меркел също каза днес, че е шокирана от стрелбата край синагогата в Хале. "Омразата, расизмът и антисемитизмът нямат място в нашата страна", каза Меркел по време на посещение в западногерманския град Нюрнберг. "Държавата трябва да използва всички средства, с които разполага, за борба срещу омразата и насилието. . . Това означава нулева толерантност" към такива прояви, подчерта тя, цитирана от Франс прес.

Германската полиция продължава разследването на трагичния инцидент, квалифициран на юридически език като убийство и опит за убийство. На пресконференция в Берлин днес министърката на правосъдието Кристине Ламбрехт нарече нападението в Хале "десноекстремистки терористичен акт, извършен от престъпник единак". "Изхождаме от разбирането, че той е действал, ръководейки се от антисемитски, десноекстремистки мотиви и е взел на прицел еврейската община в синагогата в Хале", подчерта тя, цитирана от ДПА.

Генералният прокурор на федералната република Петер Франк, от своя страна, съобщи, че в автомобила на арестувания заподозрян - 27-годишен германец, са намерени около 4 кг взривно вещество. "Той е искал да влезе в синагогата и да убие там голям брой хора", каза Франк и квалифицира станалото вчера като "тероризъм".

За щастие нападателят не успял да реализира изцяло плана си, отбелязва ДПА. След като не могъл да проникне в синагогата, в която имало около 50 еврейски богомолци, заради намеса на нейната охрана, той убил една жена пред храма и един мъж в закусвалня за дюнер, после ранил двама, като през цялото време е заснемал деянията си с камера, монтирана върху каската му, и предавал кадрите на живо по интернет. Видеокадрите били видени над 2000 пъти преди да бъдат свалени. предполага се, че са им направени копия, които се разпространяват частно.

Според източници от силите за сигурност той има рани от огнестрелно оръжие и е получил медицинска помощ в две болници. Първо бил отведен в болницата във Вайсенфелс в провинция Саксония-Анхалт, а после бил прехвърлен в болница в Хале. Не се казва нищо за състоянието му. Според други сведения той вероятно е пострадал и след като претърпял пътнотранспортно произшествие с открадната кола южно от Хале по време на преследването му от полицията.

Полицията извърши обиск на жилище край Хале, а една кола в съседно селце бе вдигната с паяк. Федералната прокуратура, занимаваща се с терористичните прояви, веднага пое случая и според ДПА възнамерява да остави под постоянен арест задържания вчера след стрелбата мъж. При обиска в жилището били намерени достатъчно доказателство за такова искане.

Според медийни съобщения претърсеното жилище било на предполагаемия извършител, посочен от властите като Щефан Б., и на майка му.

Говорител на федералната прокуратура в Карлсруе каза, че заподозреният Щефан Б. досега не е попадал в полезрението на правосъдните органи като десен екстремист. Следствието проверява сред неговите близки и приятели дали той е имал съучастници. Баща му казал пред вестник "Билд", че синът му е самотник, който често седял пред компютъра. "Той беше човек, който се сърдеше на себе си и на целия свят и винаги обвиняваше някой друг", добавил бащата.

Веднага след фаталната стрелба президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер каза по радио "Дойчландфунк", че е налице "десен екстремизъм от ново качество в Германия". Според политици от системните партии ръстът на крайнодясното насилие следва ръста на популярността на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.

Германският външен министър Хайко Маас също реагира с голямо безпокойство на атаката, имайки предвид нацисткото минало на Германия. "Защо се случва това в нашата страна? Нашата страна! Двама невинни хора бяха брутално убити - колко ужасно и безсмислено", - написа той в Туитър и зададе риторичен въпрос: "Вече съм уморен от тези повтарящи се ужасии и потрес. Кога ще спре всичко това?"

/БТА/

Източник: investor.bg