Германците трябва да продължат да работят за демокрация, заяви канцлерът

...
Германците трябва да продължат да работят за демокрация, заяви канцлерът
Коментари Харесай

Меркел: Продължавайте да се борите за демокрация

Германците би трябвало да продължат да работят за народна власт, съобщи канцлерът Ангела Меркел в деня на националния празник, когато се навършват 31 години от обединяването на Източна и Западна Германия, съобщи Асошиейтед прес.

Обединяването се реализира, " тъй като в Източна Германия имаше хора, които рискуваха всичко в името на правата, на свободата си и на едно друго общество ", означи Меркел в една от евентуално последните си речи като канцлер.

" Дори през днешния ден достиженията на демокрацията не трябва да се одобряват като даденост. Демокрацията не е нещо, което просто съществува. Ние би трябвало да работим за нея дружно, още веднъж и още веднъж, всеки ден ", акцентира тя пред участниците в честването на Деня на немското единение в източногерманския град Хале и подсети за дезинформацията и подстрекателството, които се следят в днешните публични диспути.

Меркел цитира убийството на районен политик от партията ѝ, нападението против синагогата в Хале и случая със убития неотдавна чиновник на бензиностанция, откакто като помолил клиент да си постави защитната маска, като образец за словесни нападки, довели до радикализиране на немското общество.

Канцлерката предизвести също, че обединяването на Германия " не е приключен развой ". Тя сподели, че доста източногерманци като нея изпитват възприятието, че непрекъснато би трябвало да потвърждават, че и те са част от тази страна.

Три десетилетия по-късно политическото и икономическото разделяне сред тогавашния комунистически Изток и Запада се резервира. Различията се демонстрираха и на националните избори предишния месец, когато крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " завоюва в 16 изборни региона в Източна Германия, макар че процентът от гласувалите за нея в народен мащаб означи спад, показва АП.

Днешните празнувания започнаха в Хале с обща религиозна работа за християни, евреи и мюсюлмани, съобщи ДПА. На службата в църквата " Санкт Паул " участваха Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Главната церемонията се състоя по-късно в концертна зала " Георг Фридрих Хендел " с 340 поканени, пред които във връзка празника приказва Меркел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР