Германското правителство обяви в четвъртък пакет от мерки, с които

...
Германското правителство обяви в четвъртък пакет от мерки, с които
Коментари Харесай

Берлин обяви мерки срещу скъпия ток, включително запазване на някои ТЕЦ

Германското държавно управление разгласи в четвъртък пакет от ограничения, с които да смекчи удара от високите цени на електрическата енергия върху потребителите, съобщи Асошиейтед прес. Той включва дотации за горива, понижения за публичния превоз, данъчни облекчения, спомагателна поддръжка за най-бедните. Предвидена е също по този начин опцията да се замрази затварянето на някои централи на въглища, с цел да размени съветския газ, само че си резервира задачата да приключи потреблението на тези изкопаеми горива през 2030 година, заяви Франс прес.

Високопоставени държавни представители оповестиха ограниченията след дълго траяли " пазарлъци " сред трите партии в ръководещата коалиция.

Нарасналите разноски за електрическа енергия поради войната в Украйна и наложените на Русия наказания доведоха до доста нарастване на цените за компании и консуматори в Европа през последните месеци.

Обявените ограничения включват краткотрайно понижаване на акциза върху бензина, възобновяване на 300 евро (330 долара) за данъкоплатците, 100 евро на дете и спомагателни 100 евро за хората, получаващи помощ. Специален 90-дневен билет за публичния превоз в Германия ще е наличен против единствено за 9 евро.

" Затварянето на централи на въглища може да бъде замразено до ново разпореждане от Федералната мрежова работа ", гласи съглашение, подписано от съдружните партии в държавното управление на Олаф Шолц.

Германия е изключително наранена поради зависимостта ѝ от съветските течни изкопаеми горива, изключително от газа, който съставлява към 55 % от вноса ѝ. Така че страната желае в кратковременен проект да понижи потреблението на газ при производството на електричество.

Отказът от въглищата през 2030 година, вместо през 2038 година, както предвиждаше предходното държавно управление на Ангела Меркел, е една от знаковите ограничения на новата коалиция, в която " Зелените " имат доста огромна тежест.

Германия остава подвластна от въглищата, откакто обърна тил на атома след повредата в японската АЕЦ " Фукушима " през 2011 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР