Германското правителство обяви, че ще изплати компенсации на роднините на

...
Германското правителство обяви, че ще изплати компенсации на роднините на
Коментари Харесай

Германия плаща компенсации на близките на жертвите от нападението през 1972 година

Германското държавно управление разгласи, че ще изплати обезщетения на роднините на жертвите на нападанеието по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година след " цялостна и всеобхватна преоценка на събитията от това време ", написа европейската редакция на " Политико ".

Федералното министерство на вътрешните работи съобщи, че има намерение да извърши взаимни заплащания, дружно със Свободната страна Бавария и столицата на провинцията Мюнхен, с цел да " отговори на сериозните последствия за оживелите родственици ", сподели представител на министерството пред Sueddeutsche Zeitung в сряда. Размерът на обезщетенията остава неразбираем .

Възпоменателната гала на 5 септември, когато се навършват 50 години от трагичното събитие, би трябвало да бъде мотив да се направи ясно политическо изказване по отношение на клането от 1972 година, съгласно министерството , което заяви, че също по този начин възнамерява да назначи комисия от немски и израелски историци, които да извършат " обстоен обзор " на случилото се този ден.

По време на Олимпиадата през 1972 година в Мюнхен терористи от палестинската организация " Черен септември " взеха за заложници членове на израелския тим в олимпийското село с искане да бъдат освободени в подмяна стотици палестински пандизчии. Ситуацията приключи с кръвопролитие във военновъздушната база Фюрстенфелдбрук, където 11 израелци и един немски служител на реда изгубиха живота си.

Както немските управляващи, по този начин и полицията бяха упрекнати в съществени пропуски към клането, само че никой не беше измамен под отговорност. Предишни заплащания към фамилиите на жертвите, осъществени през 1972 година и 2002 година, бяха дребни и обозначени като филантропична помощ от държавното управление, с цел да се избегне издаването на публично опрощение.

Новото известие бележи пробив в продължаващите договаряния за обезщетения сред Германия и представителите на жертвите.

Анки Шпицър, вдовица на убития треньор по фехтовка Андре Шпицър и представител на фамилиите на жертвите, беше отменила посещаване в Мюнхен по-рано тази седмица заради закъсалите договаряния за обезщетение и също по този начин неотдавна отхвърли поканата да приказва на възпоменателно събитие на университет в Мюнхен и да вземат участие в взаимно посещаване на мемориален обект с баварския министър председател Маркус Зьодер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР