Германското правителство е близо до постигане на споразумение за национализиране

...
Германското правителство е близо до постигане на споразумение за национализиране
Коментари Харесай

Берлин е близо до национализиране на Uniper

Германското държавно управление е покрай реализиране на съглашение за национализиране на газовия колос Uniper SE, написа Блумбърг.

Това се случва в миг, когато страната се пробва да предотврати колапса на енергийния бранш на страната.

Според осведомени източници държавното управление, Uniper и неговия главен акционер - финландската Fortum Oyi, са постигнали авансово съглашение за национализиране на компанията. Макар че към момента няма подписани контракти, Берлин се надява процесът да приключи скоро и да разгласи национализацията по-късно тази седмица.

Правителството обмисля закупуването на контролния пакет акции на Fortum на релативно ниска цена, след което ще инжектира милиарди евро в компанията посредством нарастване на капитала, заяви Блумбърг предходната седмица.

Говорител на Fortum отхвърли коментар, до момента в който договарянията не престават. Засега няма и коментар от финландското или немското държавно управление.

Ръстът на цените на газа и решението на Москва да понижи доставките за Европа към този момент провокираха серия от държавни избавителни ограничения и заеми. Но тези ограничения не престават да бъдат незадоволителни заради големия мащаб на рецесията, като съществува риск систематичните снабдители на сила да се срутен без по-стабилна държавна поддръжка.

Тъй като работата на „ Северен поток-1 “ е прекъсната, Uniper би трябвало да търси различни доставки и натрупа загуби от до 100 млн. евро дневно, споделя основният изпълнителен шеф на компанията.

Германското държавно управление също води договаряния за усвояване на най-малко две други компании, което може да докара до координирано национализиране.

Разговорите за Uniper са изключително напрегнати, защото включват и финландското държавно управление, което е мажоритарен притежател на Fortum. Fortum към този момент даде кредитни благоприятни условия, които бързо бяха изразходвани, а финландското държавно управление даде ясно да се разбере по-рано тази година, че не желае да заплаща за проблемите на Uniper.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР