Германският външен министър Хайко Маас разкритикува решението на Италия да

...
Германският външен министър Хайко Маас разкритикува решението на Италия да
Коментари Харесай

Германия критикува присъединяването на Италия към китайската инициатива Един пояс, един път

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува решението на Италия да се причисли към китайската самодейност "Един пояс, веднъж ", съобщи ДПА. Същевременно еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер предложи, че Европейски Съюз би могъл да постанова несъгласие върху придобивания на витално значима инфраструктура от задгранични компании.

В свят, доминиран от огромни световни сили като Китай, Русия и Съединени американски щати "можем да оцелеем, единствено в случай че сме обединени " като Европейски съюз, съобщи Маас в изявление, оповестено в неделното издание на в. "Велт ".

Министърът предизвести, че Китай не е демократична народна власт. Страни, които имат вяра, че могат да вършат "хитър бизнес с китайците, ще се чудят, когато се разсънят и се окажат подвластни ", акцентира той. Предложения, които наподобяват доходни в кратковременен проект, скоро ще оставят горчив следващ усет, добави той.

Италия публично се причисли към китайската самодейност "Един пояс, веднъж " през вчерашния ден, ставайки първата страна от Г-7, присъединила се в плана. Китайската самодейност, известна като "Новия Път на коприната " има за цел да сътвори мрежа от железопътни, шосейни, морски и енергийни връзки сред Китай, Европа и Африка.

Десетки страни, в това число членки на Европейски Съюз като Гърция, Португалия и Унгария към този момент се включиха в нея макар възраженията на Европейски Съюз и Съединени американски щати, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Еврокомисар Йотингер, който е немец по народност, в настрана изявление уточни, че Европейски Съюз би трябвало да има правото да блокира Китай да поема контрола над витално значима европейска инфраструктура.

"Наблюдавам с терзание, че в Италия и други европейски страни, стратегически значими инфраструктурни планове - електропреносни мрежи, високоскоростни жп линии или пристанища - към този момент не са в европейски, а в китайски ръце ", сподели той пред медийна група "Функе ".

Йотингер добави, че е убеден, че страните членки на регистрират националните си и европейските ползи.

"Поради това би трябвало да обмислим европейско право на несъгласие или европейско право да се дава утвърждение, които Комисията да упражнява ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР