Германският външен министър Хайко Маас © Fabrizio Bensch Още по

...
Германският външен министър Хайко Маас © Fabrizio Bensch Още по
Коментари Харесай

Германският външен министър предлага независима европейска платежна система

Германският външен министър Хайко Маас

© Fabrizio Bensch Още по тематиката
Total се изтегля от най-голямото газово находище в Иран

Френската компания не съумя да реализира изключение от американските наказания и избира да не вреди на други свои планове
22 авг 2018
Меркел и Путин си " сверяват часовниците " за " Северен поток 2 ", Украйна и Сирия

По време на диалозите сред двамата водачи не са били реализирани съответни съглашения
19 авг 2018 Германският външен министър Хайко Маас предложи да се сътвори нова платежна система, която да е самостоятелна от Съединени американски щати. Причината е нуклеарното съглашение сред Иран и Запада, от което американският президент Доналд Тръмп се отдръпна. Министърът написа за немската медия Handelsblatt, че Европа не би трябвало да разрешава американската страна да има въздействие " върху нас и разноските ни ".

Към независима Европа

" От значително значение е да укрепим европейската самостоятелност, като създадем платежни канали, които са самостоятелни от Съединени американски щати. Трябва да дадем старт на Европейски валутен фонд и да поставим основите на самостоятелна SWIFT система ", написа Маас. Статията на външния министър подчертава върху дълбочината на алтернативата, пред която европейските политици са изправени, написа Financial Times.

Те се стремят да запазят съглашението, до момента в който им се постанова да се оправят с последствията от американските наказания против фирмите, опериращи в Техеран. За тях обаче е по-голям достъпът до печелившия американски пазар, в сравнение с опциите, които предлага Иран.

Намесата на Маас е " най-силният апел за финансова и парична автономност на Европейски Съюз по отношение на Съединени американски щати към този момент ", разяснява Торстън Бенър, шеф на Института за обществена политика в Берлин.

Растящата неустановеност

В понеделник Total, най-голямата френска енергийна компания, разгласи, че се изтегля от най-голямото газово находище в Иран, откакто разбра, че може да пострада от наложените наказания на Съединени американски щати против петролната и газовата промишленост.

SWIFT, основаната в Белгия международна платежна система, която ръководи доста от трансграничните транзакции в света, също е наранена. Ако тя въпреки всичко успее да се освободи от американските наказания, ще би трябвало да прекъсне интервенциите си с водещите ирански банки. Това би присъединило заледяване на активи, както и ограничавания за банките, които желаят да вършат бизнес там. Европа има самостоятелна система за разплащания в евро SEPA, само че тя се употребява единствено за преводи в границите на Европейската икономическа общественост от 34 страни - да вземем за пример не може да се употребява от Иран или Япония.

Статията на Маас идва в миг, в който връзките сред Германия и Съединени американски щати са в най-лошото си положение от десетилетия насам. Тръмп постоянно подлага на критика Берлин за икономическата политика, а Германия към момента не знае по какъв начин да постъпи с протекционистките ограничения, подхванати от американския президент.

Според Маас за Европа е най-важно да се застъпи за нуклеарното съглашение. " Съществуването му е доста по-добрият вид от рецесията, която другояче заплашва Близкия изток ", споделя той.
Той също по този начин настоя за основаването на " уравновесено партньорство " със Съединени американски щати, в което европейците да запълнят празнината, оставена, откакто Америка се отдръпва от света. Европа би трябвало " да се опълчва, когато Съединени американски щати минават границите ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР