Германският външен министър Аналена Бербок обяви 50 милиона евро помощ

...
Германският външен министър Аналена Бербок обяви 50 милиона евро помощ
Коментари Харесай

Бербок: Германия ще даде 50 млн. евро помощ за цивилните в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок разгласи 50 милиона евро помощ за цивилните в линията Газа след първия стадий от мини-обиколка й в Близкия изток.


Германия се готви да изпрати и медицински екипи в линията Газа, добави тя, се споделя в изказване на нейното министерство.

Целта на обиколката й, съгласно нея е да изрази " непоколебима взаимност " и да помогне за обезпечаването на достъп на палестинците до филантропични помощи.

Тя разгласи пакета от помощи в Йордания - първият стадий от обиколката й в района, която ще обхване също Ливан и Израел.

" Нашето обръщение е ясно ", сподели тя на конференция в Аман дружно с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ние не изоставяме почтените палестински майки, татковци и деца ".

Преди заминаването си Бербок настояваше за " правото на Израел да се пази от терора на Хамас " и упрекна войнстващата формация, че употребява цивилното население на линията Газа като " жив щит " в спора си с Израел.

На 7 октомври въоръжените формирования на Хамас пробиха мощно укрепената граница на Израел с линията Газа, като убиха над 1400 души, множеството от които цивилни, и взеха минимум 199 души за заложници.

Според следеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето Израел е дал отговор на офанзивите с непрестанни въздушни удари по Газа, при които са починали повече от 3470 души, най-вече цивилни.

Освен това той е наложил на палестинския анклав разрушителна блокада, вследствие на която жителите му имат все по-малки ресурси от храна, вода и гориво.

" За мен е значимо да обясня на палестинците, че ние също разбираме техните премеждия ", съобщи Бербок преди да стартира обиколката си. Хуманитарната обстановка в Газа е " пагубна ", сподели тя.

Бербок, която към този момент посети Израел и Египет предходната седмица, следвана от немския канцлер Олаф Шолц, съобщи, че Берлин работи в тясно съдействие с Г-7, Европейския съюз и районните сътрудници, с цел да подсигурява, че помощта може да постъпи в Газа.

Тя съобщи, че ще употребява пътуването, с цел да " беседва с всички, които имат канали към " Хамас ", с цел да разиска по какъв начин да обезпечи освобождението на заложниците, държани от групировката.

В четвъртък немският министър на защитата Борис Писториус направи изненадващо посещаване в Ливан.

Министерството на Писториус съобщи, че визитата му " в къс период " е било, с цел да благодари на немските бойци, служещи в ЮНИФИЛ - мироопазващите сили на Организация на обединените нации, ситуирани в буферната зона сред Северен Израел и Южен Ливан./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР