Германският съвет на икономическите експерти, който съветва правителството в Берлин,

...
Германският съвет на икономическите експерти, който съветва правителството в Берлин,
Коментари Харесай

Германското икономическо възстановяване се забавя

Германският съвет на икономическите специалисти, който поучава държавното управление в Берлин, е следващата организация, която понижава прогнозата си за икономическия растеж на Германия за тази година - от 3.1 на 2.7%, въпреки че покачва упованията си за растежа за 2022 година - от 4 на 4.6%. Това би означавало, че страната е с едно от най-ниските равнища на растеж за 2021 година в еврозоната, където прогнозите за повишаването на общия Брутният вътрешен продукт са за 4%, написа Financial Times. Въпреки че немската стопанска система се сви по-малко от множеството членки на валутния съюз през 2020 година, упованията са, че ще й отнеме повече време, с цел да се върне към нивата отпреди пандемията спрямо блока като цяло.

Германия рискува да се трансформира в най-изоставащата в стопански проект страна в еврозоната на фона на терзанията на икономистите, че рестриктивните мерки за преодоляване на новия скок в инфекциите от ковид ще обиден потребителската интензивност и ще изострят още повече проблемите във веригите за доставки.

Германският съвет на икономическите специалисти предизвестява, че проблемите с доставките се отразяват на продуктивността повече от упованията. " Те забавят индустриалното произвеждане като цяло, а Германия е изключително тежко наранена ", споделя проф. Волкер Виланд от университета " Гьоте ".
Скок на инфекциите от ковид
Според Холгер Шмидинг, икономист от Berenberg, Германия от ден на ден наподобява като " изоставащия в еврозоната ". Германският съвет на икономическите специалисти предвижда растеж едвам 0.4% през четвъртото тримесечие по отношение на упованията на Европейската централна банка за 1.2% за еврозоната през последните три месеца на 2021 година

Факторът, който регистрират икономистите, е скокът на инфекциите от ковид, като за сряда в Германия са регистрирани 40 000 нови случаи на заразяване. Основното бизнес лоби в страната - BDI, показва: " Правителството би трябвало да отстрани всички рестрикции по отношение на растежа, наложени по време на пандемията, като сполучливо ускори имунизационната акция. Властите би трябвало да създадат всичко по силите си, с цел да подсигуряват, че броят на имунизираните жители се усилва. Не можем да позволим на дребна група антиваксъри да сковават цялото общество. "
Инфлацията също е фактор
Оливър Ракау, икономист от Oxford Economics, споделя, че покачването на броя на новозаразените с ковид е една от аргументите, заради които той е решил да понижи икономическата си прогноза за Германия. Катарина Утаму, икономист от Allianz, показва, че покачващата се инфлация в страната, която доближи 4.6% през октомври, също е фактор, тъй като понижава разполагаемия приход на семействата.

" Потреблението остава нашата последна вяра за напредък през зимните месеци, само че рисковете за него се усилват ", разяснява тя.

Германският съвет на икономическите специалисти, който поучава държавното управление в Берлин, е следващата организация, която понижава прогнозата си за икономическия растеж на Германия за тази година - от 3.1 на 2.7%, въпреки че покачва упованията си за растежа за 2022 година - от 4 на 4.6%. Това би означавало, че страната е с едно от най-ниските равнища на растеж за 2021 година в еврозоната, където прогнозите за повишаването на общия Брутният вътрешен продукт са за 4%, написа Financial Times. Въпреки че немската стопанска система се сви по-малко от множеството членки на валутния съюз през 2020 година, упованията са, че ще й отнеме повече време, с цел да се върне към нивата отпреди пандемията спрямо блока като цяло.Германия рискува да се трансформира в най-изоставащата в стопански проект страна в еврозоната на фона на терзанията на икономистите, че рестриктивните мерки за преодоляване на новия скок в инфекциите от ковид ще обиден потребителската интензивност и ще изострят още повече проблемите във веригите за доставки.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР