Birkenstock се насочва към Уолстрийт в нов удар за Европа

...
Германският производител на обувки Birkenstock подаде заявление за първично публично
Коментари Харесай

Германският производител на обувки Birkenstock подаде заявление за първично публично предлагане в Ню Йорк, превръщайки се в последната европейска компания, избрала Съединените щати за място за набиране на пари на фондовия пазар.

Емблематичната марка обувки заяви във вторник в документ до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, че планира да се листне на Нюйоркската фондова борса под символа „BIRK“. Той не разкри целевата цена на акциите си или предложената дата за листване.

Financial Times, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса, съобщи във вторник, че Birkenstock търси оценка на повече от 8 милиарда долара.

В своята документация компанията заяви, че приходите през шестте месеца до края на март са се повишили с 19% спрямо същия период на финансовата 2021-22 г., но нетната й печалба е спаднала с 45%. Birkenstock каза, че инфлационният натиск е повишил цената на труда и материалите.

17 Модната история на Birkenstock ОГРАНИЧЕНА BIRKENSTOCK

Семейният бизнес води началото си от 1774 г., когато записите споменават Йоханес Биркенсток, който е работил като обущар в Ланген-Бергхайм, Германия.

През 2021 г. семейството Birkenstock продаде по-голямата част от компанията на L Catterton, частна инвестиционна фирма, подкрепяна от LVMH — собственик на луксозни марки като Tiffany & Co. и Dior , като братята Кристиан и Алекс Биркенсток запазват миноритарен дял.

Планираното IPO бележи още един крайъгълен камък за производителя на обувки, който се присъединява към редиците на високопоставени европейски компании, търсещи публично предлагане отвъд езерото, а не у дома. Британският дизайнер на чипове Arm се подготвя за блокбастър IPO на Nasdaq тази седмица.

Листванията идват след 18-месечен спад на IPO пазара. Тъй като големите централни банки в света повишиха лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, апетитът сред инвеститорите за по-рискови активи намаля. Американската фирма за доставка на хранителни стоки Instacart също разкри планове за листване на Nasdaq в близко бъдеще, макар и със значителна отстъпка спрямо последните оценки.

„Сигурно е да се каже, че САЩ водят възраждането на [IPO] на този етап, а други финансови центрове, най-вече Лондон, трябва да свършат много работа, за да се конкурират по-добре в бъдеще“, Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda, каза пред CNN.

Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за пари и пазари в Hargreaves Lansdown, добави в бележка в сряда: „Стъпката на Birkenstock показва, че двигателят на IPO се връща към живот след 18-месечен спад. Надеждите, че се вижда краят на цикъла на повишаване на лихвените проценти, също вдъхват повече увереност.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР