Германският профсъюз IG Metall постигна споразумение с работодателите за увеличаване

...
Германският профсъюз IG Metall постигна споразумение с работодателите за увеличаване
Коментари Харесай

Най-големият индустриален синдикат в Европа се споразумя за ръст на заплатите с 8,5%


Германският синдикат IG Metall реализира съглашение с работодателите за увеличение на заплащането на служащите в металургията и електротехниката с 8,5% за интервал от две години. Това е опит да се омекоти удара от високата инфлация в страната, която не е била на такива равнища от десетилетия.

Най-големият профсъюз в страната, който обгръща от 2,2 милиона служащи, разгласи, че чиновниците ще получат нарастване на заплатите и спомагателна помощ, поради инфлацията, които ще бъдат предоставяни на стадии. Споразумението пристигна след пет тежки кръга договаряния и предупредителни стачки на служащите, разяснява MarketWatch.

В началото на 2023 година служащите ще получат бонус поради инфлацията от 1500 евро и нарастване на заплатите с 5,2%, считано от юни. В началото на 2024 година те ще получат още 1500 евро бонус поради инфлация и нарастване от 3,3% на заплатите от май 2024 година

Според IG Metall забележителното закъснение от страна на работодателите даже да подадат оферта за увеличение на възнагражненията е предизвикало стачка, като към 900 000 металурзи в Германия са стачкували.

Колективният контракт ще работи до 30 септември 2024 година, като бордът на шефовете на IG Metall предлага приемането на пилотния проект във всички области в страната.

Данните от предходната седмица демонстрираха, че годишната инфлация в Германия доближи 10,4% за октомври. Това е най-високата инфлация от декември 1951 година, съгласно немската статистическа работа Destatis.

Европейският съюз предвижда, че 19-те страни от еврозоната ще изпаднат в криза през идната година, като Германия ще бъде най-тежко наранена, поради зависимостта си от съветски природен газ, чиито доставки бяха на процедура прекратени на фона на западните наказания с. Очаква се немското произвеждане да се свие с 0,6% през 2023 година

Почти четири милиона работят в немската металургична промишленост . Покачването на заплатите притегля доста внимание в еврозоната, разяснява Карстен Бжески, световен началник на макросектора в ING Research. " Това няма да е задоволително, с цел да компенсира изцяло спада в покупателната дарба, породен от по-високата инфлация, само че смекчава вредите ", съобщи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР