Германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие прие

...
Германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие прие
Коментари Харесай

Северна Македония се моли на Германия да признае нейния език, култура и идентичност

Германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие одобри една резолюция, която има за цел да помогне за започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония. В това няма нищо неприятно.

Това съобщи в коментар Андрей Ковачев.

Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга страна да признае в решение на Парламент това, че македонският език, просвета и еднаквост съществуват. Аз нe съм чувал за различен сходен феномен на нашата планета, където една страна да е толкоз несигурна в своята еднаквост, език и просвета, че да би трябвало да моли друга страна с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността, уточни Андрей Ковачев.

 Северна Македония се моли на Германия да признае нейния език, просвета и еднаквост Андрей Ковачев

Нашите сътрудници, съседи и другари в Скопие не би трябвало да се тормозят от това, че имат модерна еднаквост, език и просвета, само че аз разбирам, че те желаят да покажат някаква историческа поредност или исторически контуитет, който е друг от българския. Това е основата на нашия проблем, от там идват и дискриминирането, и говора на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с съществени човешки права и европейски полезности, предизвести българският евродепутат.

Призовавам още веднъж и ръководещите, и опозицията в РСМ да проявят храброст и геройство, и да не не престават инерцията от времето на Титова Югославия. Да си оказваме помощ дружно, да бъдем колкото се може по-бързо дружно в Европейски Съюз, както вършат Румъния и Молдова, както прави Гърция с Кипър.

Ние би трябвало да сме дружно в Европейски Съюз, и това може да стане единствено въз основата на другарство, на добросъседство, с осъществяване на подписания контракт от 2017 година сред министър председателите Зеав и Борисов, както и благосклонност. Пожелавам на нашите съседи в действителност да преодолеят всички спънки и да могат колкото се може по-бързо да станат членове на Европейски Съюз дружно с нас, заключи Андрей Ковачев.

Искам да благодаря на сътрудниците от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не поддържаха тази социалистическа резолюция и по този метод не способстваха още повече за усложняване на нашите връзки. Всички ние – ХДС, ХСС и ние в България желаеме договарянията да стартират колкото е допустимо по-бързо и да бъдат преодолени всички спънки, уточни Ковачев.

Часове по-рано Бундестагът призна македонския език, просвета и еднаквост, които с участието ще обогатят в допълнение Европейския съюз.

Европейците се характеризират с огромно многообразие от езици и култури. Македонският език и просвета ще обогатят още повече това многообразие. Европейският съюз вижда опазването на това благосъстояние като една от най-важните си задания.

Германия е ангажирана с вероятността за европейска интеграция на Македония и я поддържа мощно пътя към пълноправното участие.

В резолюцията се показва още, че държавното управление и опозицията в Скопие носят огромна отговорност за поддържането на обществения мир и продължаването на курса на демократични промени.

Посочва се още, че Северна Македония би трябвало да продължи битката с корупцията и проведената престъпност, като основни в това отношение са промените в правосъдната система и администрацията.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР