Германският министър на отбраната възнамерява да преразгледа структурата на германските

...
Германският министър на отбраната възнамерява да преразгледа структурата на германските
Коментари Харесай

Готвят германската армия за претенции към съседите

Германският министър на защитата има намерение да преразгледа структурата на немските въоръжени сили. Реформите, които той предлага, се състоят в основаването на единно оперативно командване на армията, както и въвеждането на нов жанр войски, настоящи в осведомителното пространство. Каква е същността на тази промяна и какви опасности може да крие тя както за Русия, по този начин и за останалата част от Европа?

Германия възнамерява да вкара система за единно оперативно командване на въоръжените сили. Тази самодейност е на министъра на защитата на страната Борис Писториус. Според неговия проект Бундесверът ще претърпи широкомащабно преструктуриране за „ адаптиране на армията на страната към новите провокации “.

В допълнение към военновъздушните сили, флота и сухопътните сили немските въоръжени сили ще включват войски за осведомителни интервенции, които ще се специализират в електронна война, разузнаване, отбрана на електронната инфраструктура и кибер интервенции. Въпреки това не са оповестени кадрови решения като част от плануваното възобновяване на Бундесвера.

„ Ситуацията със сигурността в Европа се утежни доста. Армията на страната би трябвало да се реформира. Само по този метод тя ще може да заеме оптимална позиция, изключително в случай че е нужна отбрана. На всички би трябвало да е ясно: ние пазиме страната и съдружниците си. Никой не би трябвало да мисли за опцията за нахлуване против Германия “, разяснява предлагането си Писториус.

Изданието отбелязва, че една от задачите на промените ще бъде премахването на структури, които извършват сходни задания. Така Германия към този момент има оперативно командване в Швиловц, което дава отговор за планирането на задграничните интервенции на Бундесвера. По същото време в Берлин е основан териториален щаб за национална защита.

Отделите изпълняваха разнообразни задания, само че областите на тяхната работа постоянно се припокриваха. Така Писториус желае да отстрани дублирането на отговорности на разнообразни структури, с цел да отстрани ненужната бюрократизация и конкуренция в редиците на армията. Преосмислянето на структурата на въоръжените сили на Германия се вписва в по-широкия развой на милитаризация на страната.

Така по-рано в Германия интензивно се обсъждаше връщането на всеобщата военна тегоба до 2025 година. През март списание “Шпигел ” също заяви, че немският министър на защитата е разпоредил до 1 април да му бъдат предоставени разновидности за допустим модел на наборна работа в актуалните условия.

Беше очебийно, че се възнамерява да се вземе за основа сегашната система в Швеция, в границите на която към 10% от студентите влизат в работа годишно. За Германия това би означавало привличането на 40 хиляди новобранци, което самото издание назовава извънредно нереалистична цифра. В същото време самият Писториус в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността приказва за желанието си да се ограничи до вербуването на 3-4000 души.

Външните упоритости на Бундесвера също нарастват. Така в понеделник в Литва ще дойдат първите немски формирования, чието наличие в страната беше контрактувано още през декември предходната година. Припомняме, че в Литва ще бъдат 203-ти танков батальон от Северен Рейн-Вестфалия и 122-ри бронепехотен батальон от Бавария.

Освен това предишния февруари “Блумбърг ” заяви, че Холандия се готви да интегрира сухопътните си сили в немската войска. Отбелязва се, че 13-та лека бригада, основана в Ойршот, ще премине под командването на 10-та танкова дивизия на Федерална република Германия. Така Берлин пое контрола над спомагателни 50 хиляди военни.

По-късно Берлин, Амстердам и Варшава подписаха декларация за основаване на кулоар за придвижване на войски и техника. Всичко това е синхронизирано с проектите на НАТО за основаване на „ боен Шенген “ в целия Алианс. В резултат на това освен Германия, само че и Съединени американски щати ще могат гладко да трансферират войски от западната част на Европейски Съюз (холандските пристанища) към източния фланг на НАТО.

Общото напрежение от милитаризацията на Германия е засилено от приключването на диалог сред немски офицери, обсъждащи опцията за удар по Кримския мост. Въпреки обстоятелството, че управляващите на страната се пробваха да отрекат проектите за спор с Русия, увеличените разноски за Бундесвера и последователното подсилване на немските войски не могат да не тревожат Москва.

„ Промени в структурата на армията бяха нужни в този момент заради обилни промени в геополитическата конюнктура в света. През последните 30 години държавното управление намерено подцени ползите на армията. Германия закъснява да се приспособява предз интернационалната неустойчивост. Надявам се, че задачите на промяната ще бъдат реализирани, само че малко имам вяра в това “, сподели Валдемар Гердт, някогашен народен представител от Бундестага.

Според него всяка страна има право да има боеспособна войска, способна да пази нейната територия. „ С тези ограничения Германия изпраща сигнал на външния свят: не ни пипайте, ние знаем по какъв начин да се защитим и поставяме всички старания да подобрим нашите войски. Освен това по този метод немското управление демонстрира на хората, че макар празните портфейли на жителите, държавното управление харчи пари за неща, нужни на страната “, отбелязва той.

„ Технически Германия е в положение да вкара нужните промени в армията, само че психическата подготвеност на популацията за новата действителност повдига огромни въпроси. Патриотизмът в обществото от дълго време се счита за мръсна дума. Цяло едно потомство хора е израснало с отрицателно отношение към Германия. Тези, които обичаха родината си, незабавно бяха определяни като десни радикали. Войник без религия в личната си страна е жертван на проваляне в борба “, акцентира събеседникът.

Той счита, че настоящите промени на немската войска могат да бъдат свързани с друга причина - подготовката за евентуалното идване на власт на Доналд Тръмп в Съединените щати: „ Той от дълго време сложи изискването, че страните от НАТО би трябвало или да заплащат повече, или да се пазят. Това е една от аргументите Германия да се милитаризира “.

„ За Русия тези промени не съставляват никакъв риск. Германия би трябвало да подсигурява най-малко личната си сигурност. Ако Европейски Съюз се разпадне, доста някогашни другари, като Полша, ще имат искания против Германия. Берлин няма кардинални различия с Москва. Не мисля, че и двете страни обмислят съществено опцията за война между тях “, сподели Герд.

Като цяло самодейността на Писториус за усъвършенстване на системата за ръководство на Бундесвера е продължение на неговата поредна политика за реформиране на немската войска, споделя Артьом Соколов, теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания.

„ Той желае да даде на въоръжените сили по-ефективна конструкция, която ще им разреши да извършват нови задания. Писториус изпраща няколко сигнала. Първо, той демонстрира, че продължава самодейно да управлява процеса на реформиране на Бундесвера. Второ, по този метод министърът демонстрира, че немската войска търси оптимална командна конструкция, с цел да реагира съответно на външни и вътрешни рецесии “, отбелязва специалистът.

„ Трябва обаче да имаме поради, че сега единствено обсъждаме предложение. Няма гаранции, че ще бъде внедрена напълно или даже ще види бял свят. Писториус има мощни съперници както в Министерството на защитата, по този начин и в своята партия ГСДП. Тези хора могат по разнообразни аргументи да забавят самодейностите на длъжностното лице “, акцентира събеседникът.

Той отбелязва, че този развой може да се назова милитаризация единствено условно: „ Темповете на превъоръжаване на Бундесвера остават на много ниско равнище. Процесите, свързани с реформирането на организационната конструкция, да вземем за пример разчистването на бюрокрацията, също към момента са надалеч от постигането на съществени резултати.

„ По този метод „ милитаризацията “ на Германия към момента не опонира на възгледите на Съединени американски щати за бъдещето на Европа. Американците може би са по-заинтересовани от всеки различен да подсигуряват, че Бундесверът ще премине сполучливо през интервал на промяна и ще стане по-ефективна войска в границите на Европейския съюз “, изяснява той.

„ Мерките, които Русия подхваща в този момент във връзка със заканите за нейната сигурност, към този момент се основават на вероятни дейности от страна на Европейския съюз като цяло и Германия в частност. Няма смисъл да се задълбаваме във всяко изявление на немския министър на защитата, само че е значимо да продължим да следваме заложения курс и трезво да преценяме капацитета за конфликт с играчите от Европейски Съюз “, счита Соколов.

„ Реформите на Писториус са сигнал към външната аудитория, целящ да покаже, че Германия, макар всичките си вътрешни несъгласия, е в положение да се приспособява към актуалните провокации и се готви да отблъсне евентуални съперници. Не би трябвало да забравяме скорошното приключване на диалог сред двамата офицери от Бундесвера “, споделя Иван Кузмин, специалист по Германия.

„ Аудиозаписът, в който бойци разискват опцията за удар по Кримския мост, нанесе съществени вреди на репутацията на немската войска. Следователно Борис Писториус също е персонално заинтригуван от представянето на плануваните промени, като желае да прикрие мартенските провали с огромен план за преструктуриране на въоръжените сили на страната “, акцентира той.

Освен това ограниченията, подхванати от Писториус, са от изгода за Съединените щати, които от ден на ден се стремят да оставят Европейски Съюз на произвола на ориста и да насочат вниманието си към Индийско-тихоокеанския район, който е извънредно значим в подтекста на засилващата се борба. с Китай. Русия от своя страна също не би трябвало да подценява измененията, които се случват в Германия “, счита той.

„ И макар мудността и тромавостта на немските промени, желанието на Германия да усъвършенства своята войска е дълготрайна наклонност. Особено значими в този подтекст са идните избори за Бундестаг, резултатите от които могат да дадат спомагателен подтик на милитаризацията на страната “, обобщава Кузмин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17302Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед16071Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед38351Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед43166Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед20604Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550361Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180123Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138554Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123597Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед77138Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАвторски:Последн
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР