Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви, че масовото намаляване

...
Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви, че масовото намаляване
Коментари Харесай

Германия планира нов стимулиращ пакет въпреки силен спад в данъчните приходи

Германският министър на финансите Олаф Шолц съобщи, че всеобщото понижаване на данъчните доходи няма да спре държавното управление да показа нов подтикващ пакет през идващия месец, с цел да помогне на фирмите да се възстановят от коронавирусната рецесия.

Германската стопанска система, най-голямата в Европа, е изправена пред най-дълбоката си криза след Втората международна война, макар че страната стартира последователно да облекчава ограниченията за ограничение разпространяването на ковид, съобщи БНР.

Кристалина Георгиева: Германия може да направи повече за стабилизиране на Европа

Сривът на бизнес интензивността понижи внезапно данъчните доходи в немската хазна и заплашва да докара до гигантска дупка в обществените финанси. Германия ще загуби през тази година данъчни доходи за към 81,5 милиарда евро спрямо 2019 година, съобщи в четвъртък финансовият министър Олаф Шолц.

Според документ на чиновници на финансовото министерство и на данъчни специалисти обаче се чака данъчните доходи в страната да са с 98,6 милиарда евро под тези преди година, оповестява Ройтерс. В средносрочен проект до 2024 година дупката в данъчните доходи за федералното и районните държавни управления, както и за общините, се усилва до 315,9 милиарда евро.

Тази година единствено федералното държавно управление е изправено пред 44 милиарда евро по-малко данъчни доходи от плануваното по-рано и с общо 171,1 милиарда по-малко до 2024 година. Тези прогнози значат, че федералните и локалните управляващи ще имат по-малко средства по отношение на по-рано вследствие на пандемията Covid-19. Въпреки това Олаф Шолц даде се разбере, че той поддържа приемането на по-експанзивна фискална политика за извеждане на стопанската система от рецесията. Министерството на финансите предвижда, че брутният вътрешен артикул на страната ще спадне 6,3% тази година.

"В началото на юни ние в държавното управление желаеме да договорим изчерпателен пакет от ограничения, пакет от стопански тласъци, който би трябвало да донесе нова скорост и нов напредък ", уточни Шолц.

Германия възнамерява да стартира да отваря последователно границите си от събота

Той уточни, че държавното управление няма да одобри рестриктивна фискална политика, с цел да компенсира дефицита, като сподели: "Сега не е моментът да се занимаваме със строги икономии ". Според него ограниченията за фискални тласъци ще бъдат навременни, целенасочени, краткотрайни и преобразуващи се, като отбраната на климата е един от водещите правила на държавното управление.

Пакетът би трябвало да включва ограничения за подкрепяне на общините да стабилизират обществените си финанси, сподели Шолц. Той също по този начин акцентира, че в полза на Германия е да помогне на други европейски страни да се възстановят от пандемията. Германия утвърди първичен избавителен пакет на стойност над 750 милиарда евро за намаляване на въздействието на коронавирусната пандемия, като за пръв път от 2013 година насам държавното управление пое и нов държавен дълг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР