Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че правителството трябва

...
Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че правителството трябва
Коментари Харесай

Германският финансов министър бие тревога заради скока на енергийните цени

Германският министър на финансите Кристиан Линднер предизвести, че държавното управление би трябвало да се оправи с възходящите цени на електрическата енергия " с най-голяма неотложност ", откакто в петък водещ немски икономист предизвести за " великански потрес ", пред който е изправена най-голямата стопанска система в Европа, предава БНР.

В изявление за вестник " Билд ам Зонтаг " (Bild am Sonntag), представено от Блумбърг, Линднер сподели, че са нужни бързи дейности или " инфлацията ще бъде от ден на ден движена от рецесията с електрическата енергия ".

Според него пазарът на електрическа енергия би трябвало да бъде подложен на главен ремонт, тъй че цените на тока към този момент да не са свързани с все по-скъпия газ, генерирайки по този метод милиарди евро облаги за операторите на вятърни, слънчеви и въглищни уреди " за сметка на потребителите ", добави той.

Инвазията на Русия в Украйна вкара Европа в най-тежката й енергийна рецесия от десетилетия насам, с възходящи разноски за газ и електричество, които подклаждат в допълнение инфлацията, подкопават цената на еврото и заплашват да вкарат стопанските системи в криза.

На фона на предизвестията за прекъсване на тока и обществени безредици тази зима, европейските политици към този момент са отделили към 280 милиарда евро, с цел да облекчат тежестта, която понасят бизнеса и семействата, само че помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на изключителната обстановка.

Европейските държавни управления харчат 280 милиарда евро за намаляване на енергийната рецесия
Коментарите на немския финансов министър идват, откакто Себастиан Дулиен, шеф на института за стопански проучвания IMK, сподели, че някои членове на държавното управление на канцлера Олаф Шолц наподобява не са разбрали обсега на опасността, предупреждавайки, че " Германия е изправена пред великански макроикономически потрес ".

Според така наречен " консервативна " оценка на основания в Дюселдорф институт фирмите, семействата и страната ще би трябвало да поемат в допълнение задължение от повече от 200 милиарда евро през идната година, или към 5% от брутния вътрешен артикул, сподели Дулиен в края на работната седмица в серия от известия в " Туитър ".

Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Европейския съюз, съобщи в петък, че ще свика незабавна среща на енергийните министри на блока, с цел да обсъдят евентуални решения на рецесията.

Ръстът на цените на електрическата енергия е резултат от " пазарен неуспех ", уточни преди дни чешкият министър председател Петр Фиала и прикани за предприемане на ограничения в целия Европейски Съюз за тяхното ограничение. Той потърси поддръжка за концепцията измежду другите страни членки и разгласи, че възнамерява да разиска вероятните ограничавания на цените с немския канцлер Шолц на диалози в Прага в понеделник.

В по-дългосрочен проект немският министър на стопанската система Роберт Хабек желае да преразгледа енергийния пазар, с цел да отдели цената, която клиентите заплащат, от цените на газа, заяви в петък вестник " Ханделсблат " (Handelsblatt), цитирайки говорителка на министерството.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР