Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че руският президент Владимир

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че руският президент Владимир
Коментари Харесай

Шолц критикува тактиката на изгорената земя на Путин и изрази опасения за тавана на газовите цени

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през днешния ден, че съветският президент Владимир Путин употребява силата и глада като оръжия, само че се е провалил в опитите си да пречупи единството на Запада и няма да реализира военните си цели с тактиката на " изгорената земя ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Пред Народното събрание Шолц сподели също, че Германия се е освободила от своята взаимозависимост от съветски газ и се старае да понижи цените на силата. Той предизвести, че налагането на таван на газовите цени от Европейски Съюз крие опасности от противоположен резултат.

През последните дни съветската войска нанася удари по украинската енергийна инфраструктура, което води до прекъсване на електричеството и принуждава Киев да вкарва режим на тока за пръв път от началото на войната през февруари. Русия отхвърля да организира офанзиви по цивилни.

" Няма да оставим последната ескалация от страна на Москва без отговор... тактиката на " изгорената земя " няма да помогне на Русия да завоюва войната. Тя само ще заздрави единството и решимостта на Украйна и нейните съдружници ", сподели още Шолц.

" Всички неистини и агитация, приказките за " специфични интервенции " и лесни победи - това е единствено фасада, като Потьомкинско село ", добави той.

На фона на изявлението на Шолц, водачите на страните членки на Европейски Съюз се приготвят за втора среща в границите на две седмици, с цел да се опитат да понижат цените на силата, макар продължаващото разделяне по отношение на приемането на таван за газа.

От 27-те се чака да поддържат таван за природния газ и общи поръчки за доставка. Те остават разграничени по тематиката дали и по какъв начин да овладеят цените на газа, за прекъсване растежа на инфлацията и закъснение на рецесията, разследване от намаляването на съветските доставки след началото на войната.

Докато 15 страни, сред които Франция и Полша, упорстват за таван на цените, налице е мощно опълчване от Германия - най-голямата европейска стопанска система, и Нидерландия - най-големия покупател и сериозен търговски газов хъб.

" Политическа сделка за таван на цените на газа носи риск експортьорите да продават другаде - и ние, европейците, да се окажем с по-малко газ, вместо с повече ", предизвести Шолц, представен от ДПА.

По негови думи Европейският съюз би трябвало да се координира с други вносители като Япония и Корея, с цел да се избегне конкуренция посред им. Германският канцлер обърна внимание и на покачващата се приложимост на въглища в международен мащаб като резултат от енергийната рецесия поради нашествието в Украйна. Според Шолц войната не би трябвало да е причина за завръщане към изкопаемото гориво и страните членки би трябвало да заемат единна позиция по въпроса.

" Водим договаряния с експортьори на природен газ на подобаващи цени. Убеден съм, че страни като Съединени американски щати, Канада и Норвегия, с които дружно стоим на страната на Украйна, нямат интерес силата в Европа да бъде с непостижима цена ", разяснява той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР