Германският канцлер Олаф Шолц, визирайки България, заяви, че не трябва

...
Германският канцлер Олаф Шолц, визирайки България, заяви, че не трябва
Коментари Харесай

Берлин застана на страната на Скопие

Германският канцлер Олаф Шолц, визирайки България, съобщи, че не би трябвало да се слагат нови условия за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Евросъюза. На конференция в Берлин след среща с премиера на РСМ Димитър Ковачевски той отхвърли концепцията, че конституционните промени са единствено предварителна причина за началото на договарянията сред Скопие и Брюксел. Според него към този момент не може да се слагат нови условия. 
" Ще бъда явен: контрактувано е и по този начин би трябвало да бъде - постоянен развой на присъединение съгласно процедурите, които се ръководят от Европейски Съюз. Това са неща, които към този момент са написани на хартия и не би трябвало да се появяват други, които се отнасят до двустранната обстановка. Защитавам и подсигурявам това ", съобщи канцлерът. 
Шолц увери Ковачевски, че Германия поддържа участието на РСМ в Европейски Съюз и признава идентичността, езика и културата на нейния народ. Той напомни, че с цел да отпаднат и последните спънки пред влизането на страната в европейската общественост, Скопие би трябвало само да извърши обещаната промяна в главния си закон, включваща признаването на съществуването на българско малцинство в страната. Според канцлера измененията са от основно значение и от триумфа им " зависи доста ". 
Премиерът Ковачевски на собствен ред уточни, че смяната в конституцията към този момент е готова. Той още веднъж прикани опозицията да гласоподава за промените, тъй като в противоположен случай, вместо да върви към интеграция в Европейски Съюз, Северна Македония може да изпадне в изолираност.
Попитан дали с новото държавно управление в България се чака възстановяване на връзките сред двете страни, Ковачевски уточни, че към този момент има осъществени срещи сред министрите на земеделието и на труда и обществената политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на стопанската система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР