Германският канцлер Олаф Шолц ще се бори днес да потуши

...
Германският канцлер Олаф Шолц ще се бори днес да потуши
Коментари Харесай

Политическо напрежение в Германия заплашва правителството на Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц ще се бори през днешния ден да потуши пожарите, които заплашват неговото държавно управление, до момента в който тройната коалиция се събира за спешни договаряния по възходящата серия от разногласия, съобщи Агенция Франс Прес.

Малко повече от година след встъпването му в служба връзките сред социалдемократите (СДП) на Шолц и сътрудниците му в ръководството - Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП - наподобяват по-обтегнати от всеки път.

По-рано тази седмица вицеканцлерът и министър на стопанската система Роберт Хабек от Зелените упрекна СвДП, че блокира напредъка, а заместник-ръководителят на СвДП Волфганг Кубицки съпостави зеления политик с съветския президент Владимир Путин. Впоследствие Кубицки се извини, само че този скандал акцентира положението на тристранната коалиция - първата в следвоенната история на Германия.

Алиансът започва добре през декември 2021 година под мотото на съдружното си съглашение -- " Смелост за по-голям прогрес ". То беше подложено на тежко тестване, когато единствено два месеца по-късно Русия нахлу в Украйна, преобръщайки няколко десетилетни немски стопански и политически установености.

Оттогава обаче напрежението набъбна - изключително сред Зелените и СвДП.

Двете партии са неестествени сътрудници, защото първите са поели екологични задължения за последователно унищожаване на нуклеарната сила и моторите с вътрешно горене, а вторите предизвикват напълно разнообразни стопански политики.

„ Не може в една коалиция на напредъка единствено един от съдружните сътрудници да е виновен за напредъка, а другите да пречат на напредъка ", съобщи Хабек на събитие на Зелената партия през седмицата.

Разговорите днесще бъдат добра опция за " превъзмогване на блокажите " по основни въпроси, съобщи Хабек пред телевизионния канал ARD, като разкритикува досегашните резултати и приключването на информация за политиката на обединението.

В основата на недоволството на Хабек е противоречивият план, показан от неговото министерство, за възбрана на инсталирането на нови котли на нафта и газ от 2024 година - една година по-рано от авансово плануваното.

Ускореното прекосяване от изкопаеми горива към по-екологични технологии, като да вземем за пример термопомпи, ще бъде съпроводено от пакет от финансова поддръжка в размер на няколко милиарда евро за преминаващите към тях, даде обещание Хабек.

Идеята обаче провокира разтърсвания в обединението, като критиците акцентираха обвързваните с нея разноски.

" Плановете би трябвало да се върнат на чертожната дъска и да бъдат главно преразгледани ", съобщи министърът на финансите и водач на СвДП Кристиан Линднер, откакто планът изтече в немския вестник „ Билд “.

Решителността на Хабек има нещо общо с тази на Путин, сподели Кубицки. И двамата, съобщи той, имат " сходно разбиране, че страната, водачът, избраникът, знае по-добре от хората какво е положително за тях ".

В миг на изостряне на напрежението генералният секретар на СДП съобщи, че сътрудниците би трябвало да " намерят нов метод на работа ".

" Това е апел и към трите партии в държавното управление - тези обществени разногласия би трябвало да спрат в този момент ", сподели той.

Списъкът от различия нараства, включващ пенсионната промяна, детските надбавки и намаляването на бюрокрацията.

Партиите се споразумяха да ускорят процеса на утвърждение на основни планове за възкръсване на скърцащата инфраструктура на Германия. Но до момента в който СвДП би желала да получи поддръжка за повече нови автомагистрали, Зелените желаят да дадат преимущество на по-благоприятни за климата планове. СвДП също по този начин се опълчи на проектите на Европейския съюз за възбрана на колите с мотори с вътрешно горене от 2035 година, настоявайки за бъдеще на различните горива - друга концепция, на която Зелените мощно се опълчват. Исканията за разноски от страна на държавното управление - в това число повече пари за влошените немски въоръжени сили - усложниха математическите калкулации на финансовия министър.

Линднер, който упорства за връщане към строгите ограничавания на разноските, планувани в Конституцията на Германия, беше заставен по-рано през март да отсрочи публикуването на проектите за разноските за 2024 година заради липса на единодушие.

Разногласията във връзка с бюджета заплашват да сложат завършек на обединението, в случай че Шолц не поддържа финансовия си министър, съобщи пред „ Билд “ политологът Юрген Фалтер.

Голяма част от различията в обединението могат да се обяснят с обстоятелството, че " концепциите на Зелените и СвДП просто не си пасват ", сподели той.

Според Фалтер обединяването на противоположните им възгледи постоянно е било мъчно.

" Тристранните съюзи автоматизирано съдържат повече взривоопасен материал ", сподели той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР