Германският канцлер Олаф Шолц се срещна в китайската столица с

...
Германският канцлер Олаф Шолц се срещна в китайската столица с
Коментари Харесай

Германският канцлер Олаф Шолц призова Пекин да използва влиянието си върху Русия

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна в китайската столица с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян. Това е първо посещаване на водач на страна от Европейски Съюз и Г-7 от началото на пандемията и съответствува с 50-та годишнина от установяването на китайско-германските дипломатически връзки.

Визитата обаче се посреща сериозно от главните сътрудници на Германия в подтекста на растящото съмнение на Запада към режима в Китай. Засилването на икономическото съдействие е измежду разискваните тематики в Пекин. Шолц заяви, че е изискал от Си Дзинпин да упражни въздействието си по отношение на Русия, с цел да бъде комплициран завършек на войната в Украйна.

От Пекин Шолц прикани съветския президент Владимир Путин да не отхвърля продължение на съглашението за експорт на украинско зърно, което изтича на 19 ноември.

" Казах на президента Си, че е значимо Китай да употребява въздействието си върху Русия. Става дума за спазването на правилата на Устава на Организация на обединените нации, утвърдени от всички нас, правила, като суверенитета и териториалната целокупност на всяка страна, които са значими и за Китай ", съобщи Олаф Шолц, канцлер на Германия.

" Международната обстановка сега е комплицирана и променлива с невиждани опасности и провокации. Китай и Германия като две огромни страни със доста въздействие би трябвало да работят дружно във времена на помени и неустановеност в името на международния мир и развиване ", уточни Си Дзинпин, президент на Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР