Германският канцлер Олаф Шолц призова китайския лидер Си Дзинпин да

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова китайския лидер Си Дзинпин да
Коментари Харесай

Шолц призовава Си Дзинпин да окаже натиск върху Русия за постигане на мир в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц прикани китайския водач Си Дзинпин да окаже напън върху съдружника си Русия за преустановяване на " безсмислената война " в Украйна.


Китайският президент се съгласи да поддържа Конференция на високо ниво в Швейцария през месец юни.


Шолц съобщи след срещата в Пекин, че " думата на Китай има тежест в Русия ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Затова помолих президента Си да повлияе на Русия, тъй че Путин най-сетне да приключи безсмислената си акция, да изтегли войските си и да постави завършек на тази ужасна война ", написа той в обществената мрежа X.

Китай е подложен на критика за това, че отхвърля да осъди Москва за нейната атака.

През последните години Китай и Русия разшириха икономическото си съдействие и дипломатическите си контакти, като стратегическото им партньорство единствено се задълбочи след нахлуването в Украйна.

" Руската нападателна война в Украйна и въоръжаването на Русия оказват доста доста негативно влияние върху сигурността в Европа ", означи немският канцлер на двустранната среща.


" Това директно визира нашите съществени ползи и вреди на целия интернационален ред, тъй като нарушава принцип от Устава на Организация на обединените нации ", сподели той пред Си Дзинпин.

Шолц, чиято страна е вторият по величина боен покровител на Украйна, акцентира на конференция по-късно, че е значимо да се " придвижат напред дипломатическите старания, върху които Украйна също работи доста интензивно ".

" Смятам, че това е прогрес, който е нужен, тъй като с изключение на военната поддръжка за Украйна от страна на Германия и нейните съдружници, има потребност и от разговор сред двете страни ", изясни канцлерът.

" Увеличаващи се опасности "

Китайските държавни медии на собствен ред оповестиха, че Си е подчертал значимостта на връзките в изискванията на " възходящи опасности и провокации ".

" Китай и Германия са втората и третата по величина стопански системи в света ", съобщи президентът.

Той изложи " четирите правилото за попречване на излизането на рецесията в Украйна отвън надзор и за възобновяване на мира ".

Държавите би трябвало да се съсредоточат върху " поддържането на мира и стабилността и да се въздържат от търсене на егоистични изгоди, както и да охладят обстановката и да не наливат масло в огъня ", уточни Си Дзинпин.

Той прикани за основаването на условия за възобновяване на мира и възпиране от по-нататъшно изостряне на напрежението, тъй че да се понижи негативното влияние върху международната стопанска система ".

" Четирите правилото " повтарят миналогодишния документ на Пекин, в който се призоваваше за " политическо споразумяване " на спора, което съгласно западните страни може да разреши на Русия да задържи огромна част от окупираните украински територии.

В Пекин двамата водачи се разходиха в живописната градина на постройката на държавната администрация за " изчерпателен продан на отзиви ".

Канцлерът дойде в Китай на 14 април, съпроводен от огромна делегация от министри и предприемачи.

Обиколката му с няколко спирки го води в югозападния мегаполис Чунцин, икономическия център Шанхай, а в този момент и в Пекин. Канцлерът е изправен пред сложната задача да балансира, защото се стреми да укрепи икономическите връзки с най-големия търговски сътрудник на Берлин. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР