Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да използва влиянието си

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да използва влиянието си
Коментари Харесай

Шолц поиска от Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да прекрати войната

Германският канцлер Олаф Шолц прикани Китай да употребява въздействието си върху Русия, с цел да спре войната в Украйна, по време на диалози с президента Си Дзинпин в Пекин, съобщи Би Би Си.

Шолц разяснява, че и двете страни са се съгласили, че нуклеарните закани на Русия са безотговорни и доста рискови.

„ Като геополитическа фигура и непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Китай е виновен за мира по света. Това се отнася до правилата на Устава на Организация на обединените нации, които всички сме подписали “, сподели той, визирайки  принципи за суверенитета и териториалната целокупност, които са наранени в Украйна и са от огромно значение за Китай.

Китайският президент отхвърли да осъди нахлуването на Владимир Путин в Украйна, само че съобщи, че международната общественост би трябвало да поддържа офертите за спокойно преустановяване на рецесията и да се опълчи на потреблението или опасността за потребление на нуклеарни оръжия, предадоха китайски източници.

Посещението на  Шолц в Китай е по едно и също време малко, единствено 11 часа, и спорно.

Той е първият западен водач, който пътува до Пекин след световната пандемия и първият, който се среща с президента Си, откогато той си обезпечи трети мандат отпред на страната по време на 20-я конгрес на ръководещата Комунистическа партия.

Посещението на Шолц среща рецензии в Европа на фона на обтегнатите връзки сред Запада и Китай.  Но немският канцлер, сходно на предшественика си Ангела Меркел, твърди, че световните проблеми могат да бъдат решени единствено посредством съдействие с Китай. Срещата лице в лице, сподели той, улесни разискването даже на въпроси, по които двете страни не са съгласни.

„ Ще търсим съдействие там, където е в наш съвместен интерес, само че няма да подценяваме несъгласията. Когато пътувам до Пекин като немски канцлер, го върша и като европеец “, съобщи той преди визитата.

Двамата водачи са постигнали единодушие да продължат да водят диалози по редица тематики, в това число войната в Украйна, световната хранителна и енергийна сигурност, изменението на климата и световната пандемия.

Шолц повтори позицията на Германия по отношение на Тайван - всяка смяна на статуквото би трябвало да бъде мирна и с взаимно единодушие. По отношение на правата на индивида той сподели, че те би трябвало да бъдат предпазени, изключително във връзка с малцинствата в Синдзян.

Шолц пристигна на власт, обещавайки водена от полезности външна политика и смяна в метода на Германия към Китай - заричане, което той повтори преди визитата си. „ Ако Китай се трансформира, нашият метод към Китай би трябвало да се промени “, сподели той.

Но мнозина в Германия и в Европа слагат под въпрос неговата ангажираност към тези думи, изключително скорошното противоречиво  предложение за продажба на дял в пристанището на Хамбург на китайска компания.

Шестима от неговите министри се опълчиха на договорката и службите за сигурност приканиха за нерешителност, само че съгласно известията  Шолц е подкрепил съглашението, въпреки и такова, което понижава размера и въздействието на каузи.

Шолц избра да пътува с делегация от ръководители на редица немски компании като BASF, Volkswagen и Bayer.

„ Сигналът, който се изпраща, е, че желаеме да разтеглим и засилим нашето икономическо съдействие “, сподели политик от „ Зелените “, чиято партия от дълго време търси по-твърда позиция по отношение на Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР