Германският канцлер Олаф Шолц прие оставката на министъра на отбраната

...
Германският канцлер Олаф Шолц прие оставката на министъра на отбраната
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Германия беше лишена от длъжност заради танковете за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц одобри оставката на министъра на защитата Кристина Ламбрехт. Третата жена на поста началник на военното ведомство изясни решението си с медиен тормоз. Германската преса в действителност упреква министъра в доста неточности, само че преди всичко – в незадоволително старание в поддръжка на Украйна. Кой ще размени Ламбрехт и по какъв начин това ще промени доставките на немски оръжия за Украйна?

В понеделник немският канцлер Олаф Шолц одобри оставката на министъра на защитата Кристина Ламбрехт, негов приятел в Социалдемократическата партия. „ Канцлерът почита решението на Ламбрехт и ѝ благодари за положителната работа, която свърши в този сложен и изпълнен с провокации миг. Канцлерът скоро ще показа на президента предложение за кандидатура за правоприемник “, сподели говорителката на немското държавно управление Кристиане Хофман.

За оставката на Ламбрехт заяви вестник " Билд ", базирайки се на персонално изказване на министъра. В изказването си ръководителят на Министерството на защитата изясни, че вниманието на медиите към нейната персона и разискването на нейните дейности през последните месеци е изместило проекта за разискване на потребностите на Бундесвера и развиването на армията в ползите на жителите.

По-рано опозицията - блокът ХДС/ХСС - изиска оставката на Ламбрехт на фона на поредност от кавги, свързани с нея. Изданието “Билд ” в своя обява изброи няколко пропуща на министъра. И по този начин, в първото изявление след встъпването си в служба през декември 2021 година (между другото в “Билд ”) Ламбрехт призна, че не познава всички звания в йерархията на Бундесвера.

Пет месеца по-късно тя заяви, че не е научила последователността на военните звания. По-сериозен, “позорен ” пропуск “Билд ” назовава това, че Ламбрехт през януари 2022 година „ гордо разгласи доставката на пет хиляди армейски каски в Украйна “, когато „ към 200 хиляди съветски военни маршируваха покрай границите на Украйна “.

Очевидно медийната рецензия, изразена от “Билд ”, наред с други, идва от последователите на по-голямата немска интервенция в украинския спор. Изданието показва, че в разгара на военните дейности Ламбрехт е " предпочитал да влага в самоотбрана от сериозната преса ".

От друга страна, министърът е упрекната в това по какъв начин е проведено прехвърлянето на немските комплекси “Пейтриът ” в Полша. Забележка: Ламбрехт изясни, че предлаганите на Полша зенитно-ракетни системи са част от интегрираната противовъздушна защита на НАТО, което значи, че ще бъдат ситуирани на територията на НАТО (а отвън алианса - единствено след авансово разискване със страните-членки на НАТО).

Както отбелязва полското издание ПМФ24, полският министър на защитата Мариуш Блашчак се е оплакал: „ След диалог с немското министерство на защитата бях отчаян от решението да откажа да поддържа Украйна. Поставянето на “Пейтриът ” в Западна Украйна ще усили сигурността на поляците и украинците.

Историята на бойната машина на пехотата “Пума ” също се отрази отрицателно на Ламбрехт. Както вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” означи през декември, най-новата немска бойна машина на пехотата не мина теста за надеждност, което пресата оцени като демонстрация на систематични проблеми с оръжията на Бундесвера.

Накрая “Билд ” напомни " смущаващото новогодишно послание " на министъра. „ Преди Нова година тя записа видеообръщение на фона на фойерверки, в което прикани за преустановяване на спора в Украйна “, изясни немският политолог Александър Рар.

„ Ламбрехт през последните две години, като беше отпред на Министерството на защитата, се излагаше доста постоянно. Започна с това, че тя лети с хеликоптер в командировка със сина си. След това всички започнаха интензивно да се подиграват на Ламбрехт “, споделя събеседникът.

От 2013 година немски министри на защитата са извънредно дами - Урсула фон дер Лайен, Анегрет Крамп-Каренбауер и Кристина Ламбрехт. Заслужава да се означи, че всяка от ръководителките на отдела по едно или друго време става участник в кавги. Освен това се счита, че тази позиция е нужна на политиците за по-нататъшно кариерно израстване.

Също по този начин имайте поради, че Крамп-Каренбауер пое поста след Урсула фон дер Лайен. По време на ръководството на фон дер Лайен ситуацията на Бундесвера съществено се утежни. Опитаха се да скрият проблемите със статистически данни, само че този опит не беше сполучлив.

Самата Крамп-Каренбауер е създател на спорни начинания. По-специално, тя искаше да вкара феминитиви във военните звания. Жените в комисията по защита на Бундестага бяха скептични към препоръчаните нововъведения.

Що се отнася до Ламбрехт, тя има извънредно невисок рейтинг в Германия. И по този начин, съгласно изследване на ИНСА, 64% от германците са били за нейната оставка. Освен това 59% я считат за неприятен министър. И единствено 9% от германците считат, че Ламбрехт се е показала добре на поста началник на Министерството на защитата.

Според Рар,медийната акция и отрицателният облик на министъра не са единствената и не главната причина за оставката на Ламбрехт.

„ НАТО и Съединени американски щати не харесаха министъра на защитата. Тя се поколеба да достави съществено оръжие на Украйна. В края на краищата, когато при започване на спора Зелената партия изиска да бъдат изпратени танкове в Киев, Ламбрехт се ограничи единствено с каски. Сега обстановката стигна до проблеми с доставките на танкове “, спомня си събеседникът.

„ Препъни-камъкът беше въпросът за прехвърлянето на танкове „ Леопард “ в Киев “, сподели на разяснява Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания на МГИМО.

„ Не може да се каже, че цялата обстановка се дефинира само от позицията на немското министерство на защитата. Ламбрехт до известна степен поддържа позицията на Шолц и постоянно е бил справедлива в оценката на последствията от доставката на тежко оръжие на Украйна. Въпреки това непрестанният напън рано или късно трябваше да докара до някои жертви измежду управлението на страната “, показва специалистът.

Експерти са сигурни, че жена още веднъж ще стане министър на защитата на Германия. При това претендентът би трябвало да е допустим освен за германците, само че и за Съединени американски щати и страните от НАТО.

Основният въпрос в този момент е кой ще стане новият министър на защитата на Германия. Към момента има няколко претенденти. „ Шолц има доста малко пространство за маневриране. Според квотите той е задължен да назначи жена на поста министър. Но би трябвало да е ястреб, тъй като гълъб няма да устройва Съединени американски щати и НАТО “, акцентира Рар.

Като главен кандидат политологът уточни комисаря на Бундестага по въпросите на военните Ева Хегел. Соколов обаче предизвестява да не се вършат прогнози. „ Съвсем неотдавна изглеждаше, че тя е надали не единственият вероятен претендент. Все още обаче не сме видели сигнали в интерес на това предопределение. Много по-често в немските медии можете да чуете гледната точка, че Ларс Клингбайл би бил идеалният правоприемник ”, показва специалистът.

„ Позволете ми да ви припомня, че този човек към този момент заема позицията на съпредседател на ГСДП. Така назначението му би основало обстановка, при която Шолц щеше да заеме по-ниска позиция по партийна линия от министъра на защитата. Освен това е мъж, което може да наруши пропорциите на пола. Но в сегашната обстановка полът на длъжностното лице няма огромно значение “, акцентира Соколов.

Като цяло специалистите са съгласни, че със промяната на министъра на защитата Германия към момента няма да може да докара до дейни доставки на настъпателни оръжия за Украйна. „ Вероятно чакаме доста дълъг интервал, в границите на който занапред следва назначението. Дори и след изясняване на въпроса с приемника е належащо време за пълноценно предаване на властта “, показва Соколов.

„ Възможно е да се сблъскаме с нов опит на Шолц да печели време, преди да вземе дефинитивно решение. Като цяло означавам, че „ промените “ в държавното управление в никакъв случай не минават бързо “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР