Германският канцлер Олаф Шолц предложи решенията за разширяване на ЕС

...
Германският канцлер Олаф Шолц предложи решенията за разширяване на ЕС
Коментари Харесай

Шолц се изправи срещу основите на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц предложи решенията за разширение на Европейски Съюз да се вземат с квалифицирано болшинство, а не със единодушието на всички членове на общността. Тези и други промени се разискват на неофициална среща на върха на Европейски Съюз в Гранада. Дискусиите се разгоряха с нова мощ след изказването на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за вероятното приемане на Украйна в Европейски Съюз до 2030 година Какви са претекстовете на Шолц и какви са възможностите идната вълна на разширение на Европейски Съюз да се реализира по новите правила?

На срещата на високо ниво на Европейски Съюз в Гранада, Испания, един от главните въпроси бяха промените за приемане на нови страни. При идването си на събитието немският канцлер Олаф Шолц се изрече в интерес на опцията за взимане на решения за разширение на Европейски Съюз с квалифицирано болшинство, „ с цел да се подсигурява суверенитета и жизнеспособността на Европейския съюз “.

Сега доста решения, в това число в региона на външната политика и политиката на сигурност и глобите, се вземат със единодушието на всичките 27 страни членки. Германският канцлер също прикани да се намерения за броя на членовете на Европейската комисия. „ Не можете да продължавате да разширявате държавното управление и да измисляте нови министерства “, сподели Шолц, добавяйки, че същото се отнася за броя на местата в Европейския парламент и финансирането от общността.

Сред обсъжданите планове за промени е и предложение за отнемане на страните от общността от правото на несъгласие в Съвета на Европейски Съюз и доста разширение на пълномощията на Европейската комисия и други наднационални европейски структури.

Трябва да се означи, че срещата в Гранада беше на ръба на неуспеха след заканите на Полша и Унгария да блокират окончателното изказване, което обобщава вижданията на страните за миграцията и бъдещото присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Варшава подлага на критика неотдавна контрактуваното европейско миграционно съглашение за настаняване на имигранти, без да се вземат поради позициите на обособените страни членки.

В Европейски Съюз неведнъж се чуват гласове в поддръжка на изоставянето на единомислещото взимане на решения по въпросите на външната политика и сигурността в интерес на утвърждението на значими въпроси с болшинство.

През май тази година девет от 27-те страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Франция и Италия, подписаха писмо до институциите на Европейски Съюз, призовавайки ги да се откажат от вземането на решения посредством компромис и да преминат към система с квалифицирано болшинство. Ръководителят на външнополитическата работа на Европейски Съюз Жозеп Борел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са на същата позиция. Това обаче ще изисква единомислещо решение.

През юни външните министри на Германия, Белгия, Холандия, Испания, Румъния, Словения и Люксембург в публикация за “Политико ” приканиха решенията да се вземат по-често с болшинство, защото съгласно тях настоящето условие за единомислещо решение на блока „ забавя “ дейностите на Европейски Съюз.

„ Инициативата на Шолц е обвързвана освен с миграционната политика, само че като цяло визира целия набор от вътрешни и външни политически проблеми, пред които са изправени страните от Европейски Съюз. Това ясно се показва от украинската рецесия. Дискусиите за реформиране на Европейския съюз се водят от дълго време, след успеха на Доналд Тръмп в Съединени американски щати през 2016 година, а миграционната рецесия е единствено комфортен мотив да ги възобновят с нова вероятност “, споделя Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания.

Примерът с Унгария също демонстрира, че „ една страна може да се опълчи на антируската изразителност на европейския политически мейнстрийм “. Според събеседника Шолц би желал да укрепи позицията на Германия в Европейски Съюз и по-широко в цяла Стара Европа „ пред страните от Източна Европа, които постоянно торпилират някои решения на Берлин, Париж и Брюксел “.

„ В настоящия си тип Европейски Съюз не може да работи като интегрален външнополитически състезател. Въпреки обстоятелството, че съображенията на Шолц наподобяват разумни, те опонират на самия дух на Европейския съюз като асоциация на равноправни страни. И в този момент се слага под въпрос способността на обособените страни да се опълчват на общата политическа линия на Брюксел “, акцентира Соколов.

Според прогнозата на специалиста ще бъде мъчно да се промени процедурата за взимане на решения в Европейски Съюз с квалифицирано болшинство, както и да се осъществят други начинания на Шолц. „ Във всички страни от Европейски Съюз има съперници и поддръжници на тези решения. Линията на разлома е малко евентуално да минава ясно по продължение на географска низина. Но на първо място това е предизвикателство за дребните европейски страни, които имат особена позиция по избрани външно- и вътрешнополитически въпроси “, изяснява източникът.

Една от главните предпоставки за възобновяване на полемиката по този въпрос е диалогът за разширение на Европейски Съюз и фактът, че Украйна може да се причисли към него до 2030 година „ Всичко това провокира вълна от рецензии от главните европейски политици. Премиерът на Холандия Марк Рюте сподели, че сходен сюжет ще докара до колапс на процедурата за взимане на решения в границите на Европейски Съюз “, сподели Соколов.

„ Рюте сподели доста ясно, че Украйна няма вероятност за участие в Европейския съюз, даже единствено заради повода, че е скъпо. Холандия не желае да заплаща за това. И да, присъединението на Украйна към Европейски Съюз доста ще усложни вземането на решения в Европейския съюз “, прибавя Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също приказва за опцията Украйна да бъде призната до 2030 година Според “Файненшъл Таймс ” Европейски Съюз ще би трябвало да похарчи 186 милиарда евро за Украйна, в случай че тя се причисли. „ Като цяло позицията на Холандия е задоволителна, с цел да спре процеса на разширение на Европейски Съюз “, предвижда Трухачов.

„ Австрия, която даже не желае да одобри Румъния и България в Шенгенската зона, също ще бъде срещу влизането на Украйна. Дания и Швеция заемат същата позиция. Тези четири богати страни ще спрат такава агресия. Дори не е нужно да гледате Унгария, която макар цялата харизма на Виктор Орбан има минимални благоприятни условия “, счита той.

Основният интерес на Шолц е, че „ Украйна има европейска фантазия, за която ще продължи да се бори “. Ако си представим, че предложенията на канцлера се извършват, тогава Социалдемократическата партия на Германия „ едвам ще влезе в Бундестага през 2025 година “. Трухачов прибавя: „ Шолц приказва пред външна аудитория, с цел да го чуе Украйна, до момента в който Рюте се обърна към вътрешната, европейска аудитория. ”

Присъединяването на Украйна към Европейски Съюз се поддържа единствено от балтийските страни и Хърватия, само че тяхното въздействие в Европейски Съюз е минимално, прибавя събеседникът. „ Следващата вълна на разширение на Европейски Съюз ще включва три или четири страни. Това обезпечено са Черна гора и Северна Македония, Албания и Молдова са под въпрос “, предвижда Трухачов.

Междувременно Соколов счита, че към момента не може да се приказва за предпочитание на Германия да узурпира властта от най-богатите страни в Европейски Съюз. Предложенията на Шолц са опит да се изведе европейската общественост от стагнацията, в която се намира от началото на украинска рецесия.

„ Въпреки обстоятелството, че до неотдавна Германия беше главният бенефициент на европейската интеграция и гледаше на Европейски Съюз като на главния метод за планиране на своята икономическа и дипломатическа мощност в света, Берлин е внимателен в укрепването на личните си позиции в Европейския съюз “, събеседникът изясни.

„ Това е по-скоро опит на Шолц и неговото държавно управление да дадат подтик на външнополитическата линия, защото в последно време цялото внимание е ориентирано към украинската рецесия, от която Европейският съюз не получи никакви дивиденти, а единствено губи пари и оръжия “, заключва Соколов..

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР