Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат

...
Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат
Коментари Харесай

Германският канцлер потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети Таурус на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц удостовери позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обхват " Таурус " на Украйна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като началник на държавното управление, е да бъда прецизен и да не сътворявам никакви подвеждащи упования. Съответно отговорите ми са ясни ", сподели Шолц на конференция в Берлин през вчерашния ден.

Германският канцлер съобщи в отговор на въпрос дали сходно на министърката на външните работи Аналена Бербок вижда вид за замяна на ракети с Англия вместо директна доставка за Украйна. Бербок загатна през вчерашния ден за допустимо даване на крилати ракети " Таурус " на Англия, която в подмяна да изпрати на Украйна още ракети " Сторм шадоу ".

Преди това английският външен министър Дейвид Камерън не изключи сходен метод в изявление, оповестено през уикенда в немския вестник " Зюддойче цайтунг ".

Шолц обаче акцентира, че даването на Украйна на ракети " Таурус ", които са с обхват от 500 километра, не би било целесъобразно.

Киев прикани за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май предходната година, напомня ДПА. Германският канцлер към този момент отхвърли настояването - първо през октомври и по-късно още веднъж преди две седмици.

Шолц повтори през вчерашния ден, че не желае да съобщи ракети " Таурус " на Украйна, без Германия да може да ревизира по какви цели са изстрелвани те - нещо, за което са нужни немски бойци. Той още веднъж отхвърли да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противоположен случай Германия може да бъде въвлечена във войната.
 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР