Германският канцлер Олаф Шолц отлага вземането на окончателно решение дали

...
Германският канцлер Олаф Шолц отлага вземането на окончателно решение дали
Коментари Харесай

Политико: Шолц бави изпращането на 100 високотехнологични танка в Украйна |

Германският канцлер Олаф Шолц отсрочва вземането на дефинитивно решение дали да даде на Украйна високотехнологични танкове за войната ѝ с Русия, макар натиска на няколко други висши чиновници.

Това оповестява Politico, като се базира на източници, осведомени със разногласията по въпроса.

Планът, показан от вицеканцлера и министър на стопанската система Роберт Хабек и министъра на външните работи Аналена Бербок, планува на Киев да бъдат предоставени към 100 танка.

Първоначално се очакваше решение по този въпрос да бъде взето тази седмица. Сега обаче канцлерът твърди, че Германия би трябвало първо да реализира обща позиция със западните си съдружници по въпроса, преди да доставя такова тежко военно съоръжение.

" Смятам, че това е въпрос, по който би било сериозна неточност Германия да играе специфична роля и да поеме по специфичен път ", сподели той.

Външните министри на НАТО разискаха военната поддръжка за Украйна в сряда и четвъртък, само че не дадоха детайлности за доставките на танкове.

Германски публични лица преди този момент изключваха опцията да доставят на Киев по-сложно военно съоръжение, като да вземем за пример танкове, макар историческото решение на Берлин от февруари да достави Украйна с противотанкови и противовъздушни ракети, с аргумента, че ще са нужни седмици или месеци, с цел да се обучат украинските бойци да ги употребяват.

Но защото се оказа, че войната евентуално ще продължи по-дълго, формалните лица споделят, че са почнали да обмислят бойни доставки, които Украйна би могла да употребява на по-късен стадий, отбелязва вестникът.

По-рано министърът на защитата в Киев Олексий Резников съобщи, че Украйна се нуждае от доставки на тежки оръжия от НАТО на фона на идните борби за източната и южната част на страната.

Наскоро се появиха информации, че Вашингтон е склонен да улесни прехвърлянето на руски танкове в Украйна.

Междувременно Австралия към този момент даде на Украйна 20 бронетранспортьора " Бушмастер ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР