Германският канцлер Ангела Меркел смята за абсолютно необходимо интегрирането на

...
Германският канцлер Ангела Меркел смята за абсолютно необходимо интегрирането на
Коментари Харесай

Меркел: Интеграцията на Западните Балкани е абсолютна необходимост

Германският канцлер Ангела Меркел счита за безусловно належащо консолидираното на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, оповестява ДПА.

Европа има извънреден геостратегически интерес да одобри тези страни в Европейски Съюз, съобщи Меркел по време на посещаване в Белград. Регионът е спектакъл на конкуренция сред Запада, Китай и Русия .

Преди това Меркел се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Шестте страни от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово се стремят към участие в Европейски Съюз, само че към момента би трябвало да преминат през доста промени преди този момент.

Пътят е дълъг , признават Меркел и Вучич на взаимна конференция в сръбската столица.

Канцлерът се срещна и с представители на гражданското общество от страните от Западните Балкани в Белград, съгласно представител на немското държавно управление.

Като част от двудневното си посещаване в района, Меркел възнамерява да отлети за Тирана във вторник. Там се чака тя да се срещне с държавните ръководители на шестте страни от Западните Балкани .

Тя сподели в Белград, че е уверена, че районът има огромно значение в европейската политика .

Вучич похвали немския канцлер, който се отдръпва от политиката след няколко седмици. Меркел постоянно е била подготвена да ни изслуша, изясни той.

" Виждаме... че има въздействие и от доста други райони по света " на Балканите , сподели Меркел. Тя похвали напредъка, реализиран от балканските страни по пътя им към Европейски Съюз, само че също по този начин насърчи " по-нататъшните стъпки към върховенството на закона, демокрацията и гражданското общество ".

Тя също по този начин прикани за по-голям прогрес в основаването на общ пазар в Западните Балкани, самодейност, стартирана от Албания, Северна Македония и Сърбия.

Откакто Хърватия стана последната страна, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, апетитът за прибавяне на нови държави-членки доста се сви .

Но това провокира предизвестия, че Брюксел рискува да отвори вратата за външно въздействие на прага си, изключително от Пекин и Москва .

Словения, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз , приготвя среща през октомври на страни от района , за да възобнови процеса на разширение .
 Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва
Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва

Регионът става шахматна дъска за спора сред Русия, Китай и Турция със Запада
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР