Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в

...
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в
Коментари Харесай

Меркел пристигна във Вашингтон за среща с Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел дойде във Вашингтон късно нощес, в финален европейски опит да убеди Доналд Тръмп да освободи Европейския съюз от търговски наказания и да резервира стратегическото съглашение за иранската нуклеарна стратегия, съобщи Агенция Франс Прес. Меркел ще се срещне с Тръмп през днешния ден в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат взаимна конференция.

Посещението на Меркел се реализира незабавно след визитата на френския президент Еманюел Макрон, който макар демонстрираната непосредственост с американския водач наподобява не реализира отстъпки по тези два съществени въпроса.

Германският канцлер обаче не си прави илюзии, изключително за митата върху европейската стомана и алуминий. През март американският президент разгласи, че вкарва мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% за този на алуминий, обвинявайки комерсиалните си сътрудници в нечестни практики. За Европейски Съюз беше направено изключение и той се ползваше с пролонгация до 1 май, в подмяна на което от него бе поискано по-осезаемо отваряне на европейските пазари.

Европейците към този момент споделиха, че ще наложат ответни ограничения против емблематични американски артикули. В отговор Тръмп заприказва за други наказателни такси, основно против стратегическия авто бранш на Германия, комерсиалният недостиг с която отчайва жителя на Белия дом. "Позицията на канцлерът е, че избираме да преговаряме, само че за това ще е нужно трайно освобождение от мита ", изясни върховен немски държавен представител, поискал анонимност.

Другата цел на Меркел, сходно на Макрон, е да убеди американския президент, че по липса на различно решение съглашението за иранската нуклеарна стратегия би трябвало да бъде непокътнато, другояче Техеран може да възобнови опитите да се снабди с атомно оръжие. Тръмп наподобява се готви да денонсира контрактувания от предшественика му текст още преди крайния период 12 май.

Допълнително затруднение за Меркел са хладните й връзки с президента Тръмп. Срещата им на четири очи през днешния ден следобяд се планува да продължи десетина минути - надалеч от блясъка, непокътнат за френския президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР