Германският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар

...
Германският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар
Коментари Харесай

Меркел си избра наследница начело на християндемократите?

Германският канцлер Ангела Меркел предложи през днешния ден за нов общоприет секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) министър-председателката на западната провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер, оповестиха източници от партията, представени от международните организации.

Крамп-Каренбауер се чака да бъде определена на втория по значимост пост в ХДС на партийния конгрес на 26 февруари. Тогава ще се гласоподава и по съдружното съглашение с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия.

Петдесет и пет годишната Крамп-Каренбауер ще размени на този стратегически пост Петер Таубер, за който бе оповестено, че ще подаде оставка по здравословни аргументи. Тя е считана за евентуален правоприемник на Меркел на лидерския пост в ХДС. Двете дами споделят сходни центристки политически възгледи на фона на недоволството от дясното крило в придвижването, което желае да бъде изработен завой към консерватизъм поради възхода на крайната десница.

Срещу Меркел има вътрешнопартийно неодобрение и поради отстъпките, които тя склони да направи, с цел да подписа съдружно съглашение със социалдемократите - съгласи се да им даде министерството на финансите, считано от консерваторите за поръчител на бюджетната дисциплинираност в страната.

Членовете на ГСДП занапред би трябвало да одобрят договорката за нова огромна коалиция. От на следващия ден до 2 март те ще гласоподават по пощата дали партията им да влезе в ръководството дружно с блока ХДС/ХСС, а резултатите от вота ще станат известни на 4 март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР