Германският канцлер Ангела Меркел и партньорите ѝ от баварския Християнсоциален

...
Германският канцлер Ангела Меркел и партньорите ѝ от баварския Християнсоциален
Коментари Харесай

Меркел и баварските консерватори се разбраха да ограничат миграцията, без да въвеждат квоти

Германският канцлер Ангела Меркел и сътрудниците ѝ от баварския Християнсоциален съюз официално преодоляха разликите си по какъв начин страната им би трябвало да се оправи с мигрантската рецесия, предадоха немските медии и " Ройтерс ". Резултатът от съглашението им ще образува позицията, с която те ще договарят с други партии за сформиране на държавно управление.

След немските избори единствената опция за коалиция на Меркел беше тази с бизнес насочените либерали и със " Зелените ", макар сериозните политически разлики сред последните две. За начало на диалога обаче беше належащо канцлерът първо да се оправи с разлома, който се отвори сред ХДС или ХСС по въпросите на миграцията. Баварската посестрима партия упорства към този момент две години за ограничение на миграцията, откакто Германия одобри над милион души от пика на рецесията през 2015 година насам, а множеството от тях влязоха точно през Бавария.

Меркел, която две години поддържаше оспорваната от други партии и някои европейски страни " политика на отворените порти ", се съгласи на отстъпки и одобри, че чистата миграция по филантропични аргументи в Германия ще се равнява на към 200 000 души годишно.

Без същинска " квота " за мигранти

Сп. " Шпигел " отбелязва, че понятието " чиста миграция " официално не слага горна граница на оптималния брой претенденти за леговище, които ще бъдат одобрявани всяка година, тъй като отбелязва разликата сред пристигнали и напуснали страната. Думата " горна граница " не е упомената нито един път в съглашението. Така Меркел е избегнала заплахата да наподобява като дезертьор пред ХСС и водача му Хорст Зеехофер, който настояваше за въвеждане на таван на миграцията. Според канцлера това би било нарушаване на конституцията, която подсигурява право на леговище на всеки, преследван по политически аргументи.

Споразумението включва и опция да се одобряват фамилии на бежанци , които към този момент са в Германия и са получили статут. " Искаме да реализираме сбор на хора, признати по филантропични аргументи (разликата сред бежанци, търсещи леговище, хора, на които се поставя отбрана, членове на фамилиите, от една страна, и депортираните и доброволните връщания от друга), който не надвишава 200 000 души на година. "

Също по този начин ще се изградят центрове , в които бежанците ще остават, до момента в който се вземат решениия за молбите им.

Отхвърлените претенденти ще бъдат връщани в страните им. Меркел и Зеехофер се съгласиха и че Мароко, Алжир и Тунис би трябвало да бъдат обсъждани като безвредни страни на генезис , с цел да може хора, чиито молби са отхвърлени, да бъдат връщани по-лесно.

Освен това ще се работи за приемане на закон, който дададе приоритет на мигранти с квалификации , които ще са подобаващи за дефицитите на пазара на труда. Тази стъпка се поддържа както от Свободните демократи, по този начин и от " Зелените ".

Трудно задоволително, само че осъществимо

Макар сделката за " чиста миграция " от 200 000 души да наподобява мъчно допустима за " Зелените ", тя е осъществима, откакто за 2016 година в Германия дойдоха едвам 280 0000, съпоставени с 890 000 през 2015 г, отбелязва " Ройтерс ". Очаква се ограничаването да получи по-голяма поддръжка от Свободните демократи, които през последните месеци одобриха по-твърда линия за миграцията.

Същевременно баварските консерватори разглеждаха съглашението като значимо за политическото оцеляване на водача им Хорст Зеехофер - партията загуби поддръжка на национално ниво на изборите през септември и взе 6.2% от вота, до момента в който през 2013 година резултатът ѝ беше 7.4 на 100. Александер Добринд, парламентарният водач на ХСС, сподели преди срещата, че настояването им за не повече от 200 000 души годишно " не предстои на договаряния ". Зеехофер пък съобщи през седмицата пред " Зюддойче цайтунг ", че двете партии са пред най-голямото предизвикателство от 1976г., когато предшественикът му Франц-Йозеф Щраус заплаши да напусне съюза с ХДС.

Християндемократите и ХСС преговаряха към седем часа тази неделя, без техни представители да дадат подробна информация за позициите им по други въпроси. Очаква се такива детайлности да бъдат дадени на конференция по-късно в понеделник.

Когато двете партии са постигнали единодушие по всички въпроси, ще могат да стартират проучвателни договаряния за коалиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (170)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР