Германският журналист Михаел Мартенс, който от 25 години е кореспондент

...
Германският журналист Михаел Мартенс, който от 25 години е кореспондент
Коментари Харесай

Кореспондент на FAZ: Ако ЕС натисне България за РСМ, това може да има обратен ефект

Германският публицист Михаел Мартенс, който от 25 години е сътрудник на Frankfurter Allgemeine Zeitung за Балканите, след посещаване в България, споделя в „ Туитър “ няколко свои изводи към българо-македонския спор и вероятностите за разширението на Европейския съюз към Западните Балкани.

 
Журналистът чака София да не вдигне ветото си против Скопие, а също така акцентира, че е доста значимо „ Европейски Съюз и основните столици да не пробват да притискат София да го направи, тъй като това може да има противоположен резултат “.

 

Мартенс напомня заканата на гръцкия министър председател Константинос Караманлис през 2008 година в Букурещ, че Атина ще наложи несъгласие на всяко решение за приемане на „ Бившата югославска република Македония “ в НАТО. Впоследствие Атина по никакъв начин не е била впечатлена, че е сама против всички и е упорствала на своето, до момента в който не е получила мечтаното посредством Преспанския контракт.

 

По думите му, без значение от всички разлики в детайлите, не е неприятно в Брюксел да имат поради разногласието с Гърция, когато се пробват да решат българо-македонския спор и бъдещото му развиване.

 

„ Убеждението, че Европейски Съюз би трябвало единствено да окаже задоволително напън и тогава България ще отстъпи в даден миг, може да е неправилно освен тъй като страната може да се насочи към четвъртите парламентарни избори в границите на 18 месеца скоро “, написа още кореспондентът на FAZ.

 

Той цитира препоръките на Христо Иванов към Брюксел да не притиска България за РСМ, тъй като това ще трансформира тематиката във въпрос на национална чест и точно това ще е „ противоположният резултат от натиска “.

 

„ Моето персонално умозаключение след доста неофициални и неофициални диалози в София тези дни: Колкото и неуместна да наподобява по-голямата част от българската позиция по отношение на Северна Македония, слагането на София под (директен) напън няма да работи “, написа Мартенс. „ Конфликтът сред Северна Македония и България не е за това кой е прав и кой крив. Става дума за власт. И властта е на страната на България. Ако България би трябвало да употребява силата си рационално, това може да пристигна единствено от вътрешната страна “.

 

Разсъжденията на журналиста в „ Туитър “ не престават по този начин:

 

„ България, слаба страна, която нормално не е в центъра на нищо, е в рядката обстановка да може да въздейства върху политиката на Европейски Съюз, въпреки и сега единствено по унищожителен метод. Тема, която до преди няколко години съвсем не е била проблем, се трансформира в препъни камък, който никой не може да пренебрегне.Докато някои западни събеседници настояват, че въпреки и да подкопава доверието към Европейски Съюз на Балканите, България не би трябвало да бъде одобрявана нито в Шенген, нито в еврозоната (без значение дали е механически подготвена или не), отказването от участие в тези случаи надали ще промени доста “.

 

Според мнението на Мартенс, „ по-голямата част от българите по този начин или другояче не желаят еврото, а Шенген е хубаво нещо, само че не и нещо, което може да докара до победа на избори. Резюме: Няма бързо решение, още по-малко след последните политически разтърсвания в България. (Ще се веселя да се окаже, че бъркаме по този въпрос.) “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР