Германският износ се възстанови през май благодарение на засиленото търсене,

...
Германският износ се възстанови през май благодарение на засиленото търсене,
Коментари Харесай

Германия отчита удвояване на търговския излишък

Германският експорт се възвърне през май с помощта на засиленото търсене, провокирано от премахването на ограниченията за ограничение, които бяха въведени за ограничение на разпространяването на ковид, заяви Федералната статистическа работа Destatis. 

Износът на Германия набъбна през май с 9,0% по отношение на април, когато се срина с цели 24% и означи спад с близо 12% през март. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-добър напредък на експорта с към 14%.

В същото време немският импорт се увеличи през май с 3,5% на месечна база след спад с 16,6% през април и с над 5% през март, като и тук прогнозите бяха за много по-силен отскок с към 12%.

В резултат на по-силния отскок на износа от вноса, комерсиалният остатък на Германия на сезонно-коригирана база набъбна внезапно до 7,6 милиарда евро от 3,4 милиарда евро през април и при осреднена прогноза за положителен баланс в размер на 5,2 милиарда евро.

Спрямо година по-рано обаче немският износ се срина през май с 29,7%, а вносът с 21,7 на 100, като на некоригирана база комерсиалният остатък се сви внезапно до 7,1 милиарда евро от 20,7 милиарда евро през май 2019 година.

Днешните данни удостоверяват, че последователното повдигане на въведените строги карантинни ограничения в Германия и в останалия свят способства за възкръсване на интернационалната търговия, само че по-слабият от предстоящото напредък както на износа, по този начин и на вноса допускат по-бавно икономическо възобновяване от дълбоката криза, регистрирана през най-трудните месеци на коронавирусна пандемия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР