Германският институт „Роберт Кох“ публикува актуализиран списък на страните, смятани

...
Германският институт „Роберт Кох“ публикува актуализиран списък на страните, смятани
Коментари Харесай

Учените извадиха България от най-рисковата COVID зона СПИСЪК

Германският институт „ Роберт Кох “ разгласява обновен лист на страните, считани от учените за рискови зони за заразяване с COVID-19.

Новите „ зони на безпокойствие “, „ зони с висока периодичност “, „ рискови зони “ и райони, които към този момент не се смятат за рискови зони, са в действие от 2 май 2021 година, в 0:00 сутринта.

Промени след последното изменение:

1. Нови зони на безпокойствие - зони с изключително висок риск от зараза заради необятно публикуваните разновидности на вируса на SARS-CoV-2:

Франция - департамент Мозел НЕ Е ВЕЧЕ проблематична зона (сега се смята за зона с висока честота; виж Франция).

2. Нови региони с висока периодичност - региони с изключително висок риск от зараза заради изключително огромен брой случаи:

Франция - департамент Мозел се смята за спомагателна зона с висока периодичност.

Литва се смята за спомагателна зона с висока периодичност.

Монголия се смята за спомагателна зона с висока периодичност.

3. Нови рискови зони - зони с изключително нараснал риск от зараза:

Чешката република се смята за зона с спомагателен риск (вече не е зона с висока честота).

България се смята за зона с спомагателен риск (вече не е зона с висока честота).

Норвегия - окръг Агдер се смята за спомагателна рискова зона.

4. Региони, които към този момент не се смятат за рискови области:

Обединено кралство Англия и Северна Ирландия - отвъдморската територия Британски Вирджински острови към този момент не се смятат за рискови зони.

Класификацията като рискова област е резултат от взаимен разбор и развой на взимане на решения от Федералното министерство на опазването на здравето, Федералното министерство на външните работи и Федералното министерство на вътрешните работи, строителството и общността.

Изброените по-долу държави/региони са избрани като понастоящем представляващи нараснал риск от зараза с SARS-CoV-2. В скоби е посочено от по кое време дадена област е класифицирана като рискова зона. В края на страницата има резюме на страните, които са класифицирани като рискови области когато и да е през последните 10 дни, само че сега НЕ са класифицирани като рискови области.

По принцип чужденците, които влизат или се връщат от чужбина и са останали в рискова зона през последните 10 дни преди влизането в страната, са длъжни да се подложат на десетдневна карантина незабавно след влизането в страната. Освен това лицата, които влизат в Германия, би трябвало да се записват преди идването си в Германия на https://www.einreiseanmeldung.de и да носят доказателство за регистрацията си при влизане. След най-рано пет дни карантина, влизащите в страната могат да бъдат тествани за SARS-CoV-2, с цел да се прекрати задължението за престояване под карантина при негативен резултат от теста. Лицата, връщащи се от чужбина, които са обитавали в зони на безпокойствие, следва да извърнат внимание на съответните изключения, откроени по-долу. За да се поддържа общностната и икономическата интензивност, избрани групи хора са освободени от задължението за карантина. Предвидени са и изключения по фамилни аргументи. Ако имате някакви въпроси по отношение на съответните условия за карантина, които се ползват за вас, и всички вероятни изключения, апелирам, свържете се със съответната федерална провинция. Регламентите на съответните федерални провинции са свързани на следния уеб страница: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198. За спомагателна информация по отношение на цифровата регистрация при влизане, апелирам, вижте също https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/info-sheet/faq-dea-englisch.html.

Следните отговорности се отнасят за лица, влизащи във Федерална република Германия след престой в райони с изключително висок риск от зараза. Те включват райони с изключително висок брой случаи (райони с висока честота) и райони, в които се популяризират вирусните вариации (области на безпокойство). За тези влизащи в страната са планувани по-строги правила, с цел да лимитират в допълнение вноса на ковид на SARS-CoV-2 и да предотвратят бързото разпространяване на нови разновидности на вируса. Всеки, който е бил в един от тези райони през 10-те дни преди влизането в страната, е изключително длъжен да носи доказателство (отрицателен резултат от теста или надлежно здравно свидетелство), потвърждаващо неналичието на зараза с ковид на SARS-CoV-2 при влизане и да го показа до способния орган или органа, избран от него, при поискване. Този тест би трябвало да е осъществен най-рано 48 часа преди влизане. Ако влизането от рискова зона (вкл. Зона с висока периодичност или зона на проблематичния вариант) се прави благодарение на транспортьор, доказателството също би трябвало да бъде показано на превозвача преди заминаването за задачите на инспекцията. Доказателство може да се изисква и по време на инспекции от Федералната полиция (например инспекции за влизане на летището или инспекции покрай границата при влизане по суша). Ако не е допустимо лицата, които би трябвало да бъдат превозени, да получат доказателства в съответната „ зона с висока периодичност “ или „ зона на безпокойствие “, превозвачите могат да проведат или провеждат тестване преди тръгване и при негативен тест - да обезпечат превоз. Това проучване (назофарингеален тампон) от превозвача би трябвало да се извърши не повече от 12 часа преди тръгване при положение на влизане от зона на проблематичния вид. Доказателството за негативен резултат от теста или съответното здравно удостоверение би трябвало да бъде показано на хартия или в електронен документ, като при всеки от случаите е на немски, британски или френски език. Извършеното проучване би трябвало да дава отговор на условията, посочени в https://www.rki.de/tests. Има изключения от карантинните отговорности след престой в зона на проблематичния вид. Карантинният интервал след престой в зона на проблематичния вид е четиринадесет дни, според държавните разпореждания. Възможността за редуциране на интервала на карантина най-рано след пет дни с негативен резултат от теста не е използвана.

Пътниците на самолетните компании, които влизат в страната със аероплан, би трябвало да съблюдават главното обвързване да показват доказателство за тестване преди тръгване, без значение дали са прекарали време в рискова зона. Доказателството би трябвало да бъде показано на превозвача преди тръгване в чужбина. Доказателството би трябвало също да се носи при влизане и при поискване да се показа на способния орган.

Моля, обърнете внимание: Федералното държавно управление ревизира непрестанно степента, до която областите би трябвало да бъдат класифицирани като рискови. В резултат на това този лист може да бъде изменен в къси периоди и най-много може да бъде уголемен.

Съществуващите рекомендации за пътешестване и сигурност от Федералното министерство на външните работи (https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/reise-und-sicherheitshinweise), както и информация на федералното държавно управление за пътуващите и пътуващите (https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-regelungen-1735032) към момента се ползват.

Класификацията като рискова област е резултат от взаимен разбор и развой на взимане на решения от Федералното министерство на опазването на здравето, Федералното министерство на външните работи и Федералното министерство на вътрешните работи, строителството и общността. Тази подредба като рискова област се основава на двуетапна оценка. Първоначално се дефинира в кои държави/региони е имало повече от 50 нови инфекции на 100 000 поданици през последните седем дни.

След това се употребяват качествени и други критерии, с цел да се дефинира дали страните/ районите, които номинално могат да паднат под този предел, въпреки всичко могат да съставляват нараснал риск от зараза. Същото се отнася за страни / райони, които номинално могат да паднат над този предел, само че все пак не съставляват нараснал риск. От 44-та календарна седмица картите на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), разграничени по райони, регистрират държавите-членки на Европейски Съюз. Картата съдържа данни за 14-дневното равнище на известяван, равнище на тестване и положителността на теста. Като част от втората стъпка, Федералното министерство на външните работи и, където е използвано, Федералното министерство на опазването на здравето и Федералното министерство на вътрешните работи, строителството и общността, дават качествени отчети въз основа на докладване от локалните немски дипломатически представителства, което също обгръща ограничения подхванати за прекъсване на разпространяването на пандемията на ковид. Ключови фактори при тази оценка са на първо място броят на инфектираните и типът на огнището (локално или необятно разпространено), потенциалът за тестване и броят на извършените проби на глава от популацията, както и ограниченията, подхванати за ограничение на разпространяването на инфекцията (хигиена разпореждания, следене на контакти и др.). По сходен метод се правят оценка обособените страни, в които надеждната информация може да не е елементарно налична.

Класификацията като зона със специфичен риск с изключително висок риск е направена заради изключително високата периодичност на разпространяване на ковид на SARS-CoV-2 в тази област (зона с висока честота) или заради това, че някои разновидности на SARS-CoV-2 коронавирусът се е срещал необятно в тази рискова зона (проблемна област).

Решаващият фактор за класифицирането на дадена зона като „ зона на безпокойствие “, заради появяването на вирусен вид е разпространяването на вирусен вид (мутация), който не е по едно и също време необятно публикуван в Германия и от който може се допусна, че произтича специфичен риск (например във връзка с хипотетична или потвърдена по-висока разпространеяемост или други характерности, които форсират предаването на инфекцията, усилват тежестта на болестта или против които резултатът на имунитет, реализиран посредством имунизация или посредством преболедуване на инфекцията е отслабена).

Областите с висока периодичност са рискови области с изключително огромен брой случаи. Както при рисковите области, класификацията като зона с висока периодичност се основава на двуетапна оценка. Първо се дефинира в кои страни / райони е имало повече от 200 нови инфекции на 100 000 поданици през последните седем дни. В подтекста на определянето на зона като зона с необикновен риск могат да се употребяват други количествени и качествени критерии, с цел да се дефинира дали страните / районите, които номинално могат да паднат под тази периодичност, въпреки всичко могат да съставляват нараснал риск от зараза.

1. Следните държави/региони понастоящем се регистрират, като зони на безпокойствие:

• Ботсвана (от 7 февруари 2021 г.; зона с висока периодичност от 31 януари 2021 година и рискова зона от 22 ноември 2020 г.)

• Бразилия (от 19 януари 2021 г.; към този момент рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Есватини (от 31 януари 2021 г.; към този момент е рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Индия (от 26 април 2021 г.; висока периодичност на 25 април 2021 г.; към този момент е рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Лесото (от 31 януари 2021 г.; към този момент е рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Малави (от 7 февруари 2021 г.; към този момент зона с висока периодичност от 31 януари 2021 година и рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Мозамбик (от 7 февруари 2021 г.; повърхност с висока периодичност от 31 януари 2021 година и рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Южна Африка (от 13 януари 2021 г.; към този момент е рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Замбия (от 7 февруари 2021 г.; зона с висока периодичност от 31 януари 2021 година и рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Зимбабве (от 7 февруари 2021 г.; повърхност с висока периодичност от 31 януари 2021 година и рискова зона от 15 юни 2020 г.)

2. Следните страни понастоящем се смятат за региони с висока периодичност:

• Андора (Княжество Андора) (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Аржентина (зона с висока периодичност от 18 април 2021 г.)

• Армения (зона с висока периодичност от 11 април 2021 г.)

• Бахрейн (зона с висока периодичност от 14 февруари 2021 г.)

• Боливия (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Босна и Херцеговина (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Кабо Верде (зона с висока периодичност от 25 април 2021 г.)

• Чили (зона с висока периодичност от 3 април 2021 г.)

• Колумбия (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Хърватия (зона с висока периодичност от 11 април 2021 г.)

• Кипър (зона с висока периодичност от 21 март 2021 г.)

• Египет (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Естония (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Еквадор (зона с висока периодичност от 31 януари 2021 г.)

• Франция включително всички френски отвъдморски департаменти (зона с висока периодичност от 28 март 2021 г.; към този момент рискова зона от 21 август 2020 г.) и департамент Мозел (зона с висока периодичност от 2 май 2021 г.);

• Унгария (зона с висока периодичност от 7 март 2021 г.)

• Иран (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Йордания (зона с висока периодичност от 7 март 2021 г.)

• Косово (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Кувейт (зона с висока периодичност от 21 март 2021 г.)

• Ливан (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Литва (зона с висока периодичност от 2 май 2021 г.)

• Мексико (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Монголия (зона с висока периодичност от 2 май 2021 г.)

• Черна гора (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Нидерландия, включително съставни страни и отвъдморските елементи на Кралство Нидерландия (зона с висока периодичност от 6 април 2021 г.)

• Северна Македония (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Оман (зона с висока периодичност от 25 април 2021 г.; към този момент рискова зона от 15 юни 2020 г.)

• Палестински територии (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Парагвай (зона с висока периодичност от 21 март 2021 г.)

• Перу (зона с висока периодичност от 3 април 2021 г.)

• Полша (зона с висока периодичност от 21 март 2021 г.)

• Катар (зона с висока периодичност от 25 април 2021 г.)

• Сърбия (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Сейшелски острови (зона с висока периодичност от 14 февруари 2021 г.)

• Словения (зона с висока периодичност от 24 януари 2021 г.)

• Судан (зона с висока периодичност от 31 януари 2021 г.)

• Швеция (зона с висока периодичност от 7 март 2021 г.)

• Сирийска арабска република (зона с висока периодичност от 31 януари 2021 г.)

• Танзания (зона с висока периодичност от 14 март 2021 г.)

• Тунис (зона с висока периодичност от 25 април 2021 г.)

• Турция (зона с висока периодичност от 11 април 2021 г.)

• Украйна (зона с висока периодичност от 11 април 2021 г.)

• Уругвай (зона с висока периодичност от 21 март 2021 г.)

3. Понастоящем следните държави/региони се смятат за рискови зони:

• Афганистан (от 21 февруари 2021 г.)

• Албания (от 25 април 2021 г.; зона с висока заболеваемост 24 януари 2021 година - 24 април 2021 г.)

• Алжир (от 15 юни 2020 г.)

• Ангола (от 15 юни 2020 г.)

• Австрия - цялата страна като се изключи община Юнгхолц и Мителберг/Клайнвалсертал (от 1 ноември 2020 г.).

• Азербайджан (от 15 юни 2020 г.)

• Бахамски острови (от 25 април 2021 г.)

• Бангладеш (от 15 юни 2020 г.)

• Беларус (от 15 юни 2020 г.)

• Белгия (от 30 септември 2020 г.)

• Белиз (от 15 юни 2020 г.)

• Бенин (от 15 юни 2020 г.)

• Бутан (от 15 юни 2020 г.)

• България (от 2 май 2021 г.; зона с висока заболеваемост 21 март 2021 година - 1 май 2021 г.)

• Буркина Фасо (от 15 юни 2020 г.)

• Бурунди (от 15 юни 2020 г.)

• Камерун (от 15 юни 2020 г.)

• Канада (от 15 ноември 2020 г.)

• Централноафриканска република (от 15 юни 2020 г.)

• Чад (от 15 юни 2020 г.)

• Коморски острови (от 15 юни 2020 г.)

• Коста Рика (от 15 юни 2020 г.)

• Кот д`Ивоар (от 15 юни 2020 г.)

• Куба (от 28 февруари 2021 г.)

• Чехия (от 2. май 2021 г.; зона с висока периодичност 28 март 2021 година - 1 май 2021 г.)

• Дания - цялата страна (от 28 март 2021 г.), без Фарьорските острови и Гренландия

• Джибути (от 15 юни 2020 г.)

• ДР Конго (от 15 юни 2020 г.)

• Ел Салвадор (от 15 юни 2020 г.)

• Екваториална Гвинея (от 15 юни 2020 г.)

• Еритрея (от 15 юни 2020 г.)

• Етиопия (от 15 юни 2020 г.)

• Финландия - следните райони са класифицирани като рискови зони:

o Уусимаа (съдържа столицата Хелзинки) (от 22 ноември 2020 г.)

o Varsinais-Suomi (от 20 декември 2020 г.)

o Päijät-Häme (от 28 март 2021 г.)

• Габон (от 15 юни 2020 г.)

• Гамбия (от 15 юни 2020 г.)

• Грузия (от 7 октомври 2020 г.)

• Гана (от 15 юни 2020 г.)

• Гърция (от 7 март)

• Гватемала (от 15 юни 2020 г.)

• Гвинея (от 15 юни 2020 г.)

• Гвинея-Бисау (от 15 юни 2020 г.)

• Гвиана (от 15 юни 2020 г.)

• Хаити (от 15 юни 2020 г.)

• Хондурас (от 15 юни 2020 г.)

• Индонезия (от 15 юни 2020 г.)

• Ирак (от 15 юни 2020 г.)

• Ирландия (от 21 март 2021 г.), без районите

o Югозападна (от 3 април 2021 г.)

o Среден Запад (от 18 април 2021 г.)

o Югоизточна (от 18 април 2021 г.)

o Западна (от 25 април 2021 г.)

• Италия (от 8 ноември 2020 г.)

• Ямайка (от 15 юни 2020 г.)

• Казахстан (от 15 юни 2020 г.)

• Кения (от 15 юни 2020 г.)

• Корея (Демократична национална република, Северна Корея) (от 15 юни 2020 г.)

• Киргизстан (от 15 юни 2020 г.)

• Латвия (от 11 април 2021 г.)

• Либерия (от 15 юни 2020 г.)

• Либия (от 15 юни 2020 г.)

• Лихтенщайн (от 24 октомври 2020 г.)

• Люксембург (14 юли 2020 година - 20 август 2020 година и от 25 септември 2020 г.)

• Мадагаскар (от 15 юни 2020 г.)

• Малдиви (от 17 юли 2020 г.)

• Мали (от 15 юни 2020 г.)

• Малта (от 11 април 2021 г.)

• Мавритания (от 15 юни 2020 г.)

• Република Молдова (от 25 април 2021 г.; зона с висока периодичност 14 март 2021 година - 24 април 2021 г.)

• Монако (от 1 ноември 2020 г.)

• Мароко (от 15 юни 2020 г.)

• Намибия (от 14 февруари 2021 г.)

• Непал (от 15 юни 2020 г.)

• Никарагуа (от 15 юни 2020 г.)

• Нигер (от 15 юни 2020 г.)

• Нигерия (от 15 юни 2020 г.)

• Норвегия - следните области са класифицирани като рискови области:

o Осло (от 8 ноември 2020 г.)

o Viken (от 15 ноември 2020 г.)

o Rogaland (от 28 март 2021 г.)

o Agder (от 2 май 2021 г.)

• Пакистан (от 15 юни 2020 г.)

• Панама (от 28 февруари 2021 г.)

• Папуа Нова Гвинея (от 17 юни 2020 г.)

• Филипини (от 15 юни 2020 г.)

• Португалия - следните райони са класифицирани като рискови зони:

o Мадейра (автономна област) (от 14 март 2021 г.)

o Азорските острови (автономна област) (от 18 април 2021 г.)

o Алгарве (от 18 април 2021 г.)

• Република Конго (от 15 юни 2020 г.)

• Румъния (от 7 октомври 2020 г.)

• Руска федерация (от 15 юни 2020 г.)

• Сан Марино (от 1 ноември 2020 г.)

• Сао Томе и Принсипи (от 16 юни 2020 г.)

• Саудитска Арабия (от 15 юни 2020 г.)

• Сенегал (от 15 юни 2020 г.)

• Сиера Леоне (от 15 юни 2020 г.)

• Словакия (от 11 април 2021 г.)

• Сомалия (от 15 юни 2020 г.)

• Южен Судан (от 15 юни 2020 г.)

• Испания - цялата страна, в това число Канарските острови (от 21 февруари 2021 г.); в този момент също самостоятелната общественост La Rioja (от 3 април 2021 г.), самостоятелната общественост Extremadura (от 11 април 2021 г.) и самостоятелната общественост Castile-La Mancha (от 18 април 2021 г.), изключени са самостоятелните общности:

o Валенсия (от 14 март 2021 г.)

o Балеарски острови (от 14 март 2021 г.)

o Мурсия (от 14 март 2021 г.)

o Галисия (от 21 март 2021 г.)

• Суринам (от 15 юни 2020 г.)

• Швейцария (от 24 октомври 2020 г.)

• Таджикистан (от 15 юни 2020 г.)

• Източен Тимор (от 17 юни 2020 г.)

• Того (от 15 юни 2020 г.)

• Тринидад и Тобаго (от 15 юни 2020 г.)

• Туркменистан (от 17 юни 2020 г.)

• Обединени арабски емирства (от 18 април)

• Обединено кралство Англия и Северна Ирландия (от 21 март 2021 г.) - следните райони са класифицирани като рискови зони:

o Отвъдморски територии: Бермудски острови (от 21 март 2021 г.)

o Отвъдморски територии: Фолкландски острови (от 21 март 2021 г.)

• Съединени американски щати (от 7 март 2021 г.)

• Узбекистан (от 15 юни 2020 г.)

• Държава Ватикан (от 1 ноември 2020 г.)

• Венецуела (от 15 юни 2020 г.)

• Йемен (от 15 юни 2020 г.)

Области, които са били рискови области когато и да е през последните 10 дни, само че сега към този момент не са рискови:

• Финландия: район Кименлааксо (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

• Ирландия: районът Запад (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

• Обединено кралство Англия и Северна Ирландия: отвъдморска територия - Британски Вирджински острови (рискова зона до 1 май 2021 година включително)

• Норвегия: окръг Вестфол ог Телемарк (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

• Сейнт Лусия (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

• Антигуа и Барбуда (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

• Доминиканска република (рискова зона до 24 април 2021 година включително)

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР