Германският хуманитарен кораб Сий-уоч 3 с 42 мигранти на борда

...
Германският хуманитарен кораб Сий-уоч 3 с 42 мигранти на борда
Коментари Харесай

Кораб със спасени мигранти навлезе в италиански води въпреки забрана

Германският филантропичен транспортен съд " Сий-уоч 3 " с 42 мигранти на борда навлезе в италиански води, нарушавайки заповедта на Рим да не го прави, съобщи " Ройтерс ".

От кораба обявиха, че капитанът е решил да се насочи към остров Лампедуза, тъй като обстановката на борда в този момент е " по-отчайваща от всеки път " и че му е разрешено да го направи съгласно законодателство за изключителни обстановки в морето.

Според декрет, утвърден през юни, италианското вътрешно министерство, ръководено от водача на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини, има правото да откаже достъп до териториалните води на плавателни съдове, които счита, че съставляват риск за сигурността или публичния ред и да ги санкции.

В изгода на Италия бе и решение от през вчерашния ден на Европейския съд по правата на индивида. Според него страната не е задължена да позволи на мигрантите да слязат от плавателния съд, въпреки да е задължена да им окаже поддръжка в морето.

На 12 юни корабът избави 53 души край крайбрежията на Либия. Оттогава италианските управляващи са разрешили 11 от избавените мигранти да слязат на сушата по медицински или филантропични аргументи, само че отхвърлят да одобряват останалите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР