Германският фармацевтичен и агрохимичен конгломерат Байер (Bayer) планира да приключи

...
Германският фармацевтичен и агрохимичен конгломерат Байер (Bayer) планира да приключи
Коментари Харесай

Монсанто става Байер в четвъртък

Германският фармацевтичен и агрохимичен конгломерат " Байер " (Bayer) възнамерява да завърши придобиването на американския колос за семена и хербициди " Монсанто " (Monsanto) в четвъртък, предадоха международните организации, оповестява Българска телеграфна агенция.

След придобиването " Байер " ще се откаже от името " Монсанто ".

" Името на компанията ще остане " Байер ". " Монсанто " ще отпадне като име на компания ", посочи в известие колосът от Леверкузен.

Придобитите артикули ще запазят фирмената си марка и ще станат част от портфолиото на " Байер ", се показва още в известието.

Сделката е на стойност 63 милиарда $, в това число и дългът. Това е най-голямото задгранично придобиване от немска компания. За да получи позволение от регулаторните органи, " Байер " даде обещание да се раздели с някои свои подразделения, а също така одобри настояването на американското държавно управление да продаде селскостопански активи на стойност 9 милиарда $.

" Байeр " ще стане единствен акционер на " Монсанто " в четвъртък. Компанията посочи, че съгласно изискванията на разрешението за придобиване, получено от Съединени американски щати, ще може да интегрира " Монсанто " незабавно щом продаде част от активността си на немската компания БАСФ (BASF). Съгласно съглашението с европейски и други антимонополни органи компанията ще продаде активи, носещи доходи от 2,2 милиарда евро, на съперника си БАСФ в договорка за 7,6 милиарда евро. Очаква се това да стане до 2 месеца.

Съветът на " Байер " утвърди през вчерашния ден продажбата на 74,6 милиона акции, с цел да събере средства за привършване на договорката, добавя ДПА. Представители на компанията споделиха, че се надяват да завоюват 6 милиарда евро (7 милиарда долара) от продажбата. Очаква се цената на акция да бъде 81 евро.

Заради огромното интернационално въздействие и концентрацията на пазарна мощност у двете компании сливането бе подложено на непоколебим надзор от регулаторните органи по света. " Монсанто " от дълго време е подложен на критика за генетично модифицираната си продукция и за потреблението на пестицида глифозат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР