Германският енергиен регулатор временно поема управлението на местното подразделение на

...
Германският енергиен регулатор временно поема управлението на местното подразделение на
Коментари Харесай

"Газпром" се опитва да заобиколи правилата в ЕС с продажбата на дъщерни дружества

Германският енергиен регулатор краткотрайно поема ръководството на локалното поделение на " Газпром " - " Газпром Германия ", заяви икономическият министър на страната Роберт Хабек. Решението цели подсигуряване на енергийните доставки, откакто съветската държавна компания разгласи, че изтегля бизнеса си от Германия. Местното дъщерно сдружение е било трансферирано на компания със съмнителна благосъстоятелност и е било поискано неговото изтриване. Сделката обаче не дава отговор на разпоредбите и не е била утвърдена от съответните органи.

Федералният енергиен регулатор поема ролята на акционер до края на септември. Формално собствеността остава на съветската държавна газова компания, само че на процедура управлението на " Газпром Германия " ще може да се назначава от немската страна. Ще бъдат подхванати всички ограничения за гарантиране на сигурността на доставките, увери Хабек, като крайната цел не е непрекъснато вдишване на собствеността. Правителството няма да допусне " енергийната инфраструктура в Германия да бъде обект на случайни решения на Кремъл ", съобщи той.

" Газпром Германия " е притежател на редица други сдружения за доставка, предпазване и търговия на газ, които оперират в разнообразни страни. Сред тях са немският енергиен снабдител Wingas, както и Astora, която ръководи най-голямото газохранилище в страната в Реден, Долна Саксония. Счита се, че обектът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Германия. Дъщерните сдружения на " Газпром " в Европа са подложени на напън след началото на войната на Русия в Украйна. Макар доставките на газ от Русия да не попадат под наказания, доста клиенти и бизнес сътрудници отхвърлят да работят с " Газпром ".
Германия се възползва от грешката
" Газпром " съобщи в петък, че към този момент не има немското си дъщерно сдружение, което има подразделения и в Обединеното кралство, Швейцария и Сингапур. Руският газов колос не разкри кой е новият притежател. Според регулаторни документи, представени от Bloomberg, компанията майка е трансферирала Gazprom Export Business Services, чиято благосъстоятелност е " Газпром Германия ", на акционерното сдружение Palmary. Подадено е също по този начин искане за очистване на " Газпром Германия ". Не е ясно кой е крайният притежател на Palmary. Според медийни изявления компанията покупател е записана през октомври на адрес в Москва, а от 30 март нейн общоприет шеф е... диджеят Дмитрий Цепляев.
Реклама
Това е меко казано забавно решение от страна на Москва, откакто за 2020 година " Газпром Германия " е имала доходи от 12.7 милиарда евро и е облага от 277 млн. евро. BBC оповестява, че Цепляев е роден през 1973 година и изкарва прехраната си като пуска музика в нощни клубове в Москва под псевдонима DJ Five и тунингова коли. Руската секция на английската медия го е разкрила в обществената мрежа " В контакте ", където той има 58 клиента. Последно е пускал музика в бар на 20 март. Няма информация Цепляев да е заемал мениджърски позиции или да има нещо общо с енергетиката, изключително с търговията и съхранението на природен газ.
Според икономическия министър Роберт Хабек решението цели подсигуряване на енергийните доставки, откакто съветската държавна компания разгласи, че изтегля бизнеса си от Германия. Източник: Reuters
Руският газов колос е направил договорката без да уведоми управляващите и да изиска утвърждение, каквото е належащо при сходни прехвърляния, в случай че новият притежател е регистриран отвън Европейски Съюз. Грешката на " Газпром " да не уведоми управляващите в действителност е добре пристигнала за немското държавно управление, което през последните дни така и така обмисляше по какъв начин да поеме под свое ръководство активите на сдружението в страната. Според информация на Politico измежду вариантите е било наложително отчуждаване на активи от " Газпром ", само че това решение би излязло солено на данъкоплатците и има заплаха да докара до правни разногласия. Вместо това немските управляващи съумяха да получат контрола над локалния бизнес на " Газпром " гратис.

" Газпром Германия " има общи активи за 8.4 милиарда евро и личен капитал от 2.2 милиарда евро през 2020 година, демонстрират регулаторни документи. Не е ясно дали ще се намерят нови притежатели след края на септември. Така или другояче, грешката на " Газпром " обезпечава време на Германия да откри дълготрайно решение.
" Газпром " под напън и от Европейска комисия
В края на март Европейската комисия извърши неочаквана инспекция в офисите на няколко газови компании в Германия поради опасения от практики, нарушаващи конкуренцията. Проверени са били точно " Газпром Германия " и Wingas по отношение на изясняване на ролята им за по-високите цени на газа напоследък. Наскоро Европейска комисия съобщи, че ще прегледа изказванията за антиконкурентно пазарно държание от страна на " Газпром " след редица тъжби.
Реклама
Освен това Европейска комисия работи върху законодателство, което да задължи страните да затегнат контрола върху външни притежатели на газова инфраструктура, с цел да подсигурят доставките.
" Газпром Германия " има редица газови компании, които оперират в разнообразни страни. Поемането на ръководството от страна на немския регулатор наподобява към този момент позволява проблемите и с английското поделение GM&T. Източник: Bloomberg Национализирането във Англия се отсрочва
Берлин в действителност изпревари Лондон в поемането на ръководството на локалните активи на " Газпром ". Британското държавно управление също обмисляше разновидности за национализиране на намиращото се на нейната територия дъщерното сдружение на компанията. Това евентуално щеше да стане посредством спасяването му от банкрут с държавни средства. Gazprom Marketing & Trading Retail управлява инфраструктура, която доставя газ на една пета от английските предприятия, както и на лечебни заведения и административни здания. Но сдружението изгуби доста свои клиенти, което заплаши съществуването му.

Преди дни мениджърите на компанията оповестиха проекти да придобият собствеността ѝ от съветската държавна компания. Миналия петък от компанията майка " Газпром " обявиха, че са прекратили присъединяване си в английското поделение, само че не беше предоставена информация за новите притежатели.

Намесата на английските управляващи към този момент наподобява няма да е нужна. GM&T, която е под шапката на " Газпром Германия ", излезе със известие на уеб страницата си, че ходът немския регулатор " е премахнал всевъзможни опасения по отношение на жизнеспособността и бъдещата активност " на GM&T, а компанията ще се стреми скоро да се ребрандира.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Транспорт 1 Отбрана 2 Икономика 3 Транспорт 1 Отбрана 2 Свят 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР