Германският Бундестаг прие днес законопроекта за прилагане на Газовата директива

...
Германският Бундестаг прие днес законопроекта за прилагане на Газовата директива
Коментари Харесай

Бундестагът прие законопроект, позволяващ експлоатацията на "Северен поток"

Германският Бундестаг одобри през днешния ден законопроекта за използване на Газовата инструкция на Европейски Съюз в националното законодателство, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. Решението бе взето с нормално болшинство на гласувалите.

Очаква се, че новите ограничения по отношение на газопровода " Северен поток-2 " - който беше в центъра на вниманието на депутатите - да се ползват единствено за сектора от оборудването в териториалните води на Германия, последните 12 морски благи.

В законопроекта е посочено, че са вероятни изключения от новия правилник, само че те са лимитирани за период от 20 години.

По-рано бе обявено, че парламентарните групи на ръководещите партии Християндемократически съюз и Германската социалдемократическа партия са подготвили ремонти в законопроекта, предвиждащи омекотен режим на използване на Газовата инструкция към газопровода " Северен поток-2 ".

Измененията биха разрешили на компанията оператор на плана " Норд стрийм 2 " (Nord Stream 2 AG) да експлоатира оборудването.

В края на предишния месец датският енергиен регулатор утвърди газопровода " Северен поток " и продължението му през водите на страната, което последната огромна пречка пред реализацията на оборудването.

" Северен поток 2 " дублира маршрута на приключения и работещ газопровод, който стига до Грайфсвалд на немския бряг. Тръбата с дължина над 1200 км, чийто потенциал също като този на " Северен поток " е 55 милиарда куб.м (над половината от съществуващия пренос през Украйна). До момента са подготвени към 90% от трасето на газопровода.

Този план - дружно с " Турски поток ", за който се възнамерява прекосяване през България - е в основата на напъните на " Газпром " да заобиколи преноса през Украйна, за чието удължение сега се водят към този момент несполучливи договаряния. Някои източноевропейски страни считат плана за опасност за националната сигурност.

Предложения, свързани със наказания против компании поради " Северен поток 2 ", са на разнообразни стадии в Конгреса в Съединени американски щати. Заради обстоятелството, че след датското позволение построяването би лишило месеци, окончателното им приемане може да е закъсняло, считат специалисти. Белият дом неведнъж се е обявявал срещу плана, а президентът Доналд Тръмп е заявявал, че той прави страни като Германия " прекомерно подвластни от Русия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР