Германският Бундестаг гласува късно снощи декларация, в която призовава България

...
Германският Бундестаг гласува късно снощи декларация, в която призовава България
Коментари Харесай

Германия призна македонския език и идентичност, призова България да спре да спъва Скопие за ЕС

Германският Бундестаг гласоподава късно нощес декларация, в която приканва България да се въздържа от слагането на спомагателни условия към Северна Македония, с изключение на постигнатия към този момент компромис за конституционна смяна, съобщи Българска национална телевизия.

Декларацията е направена от трите партии в ръководещата коалиция на федералната република. В документа се споделя още, че Германският Бундестаг признава македонската просвета, еднаквост и език.

Според немските депутати от ръководещата коалиция макар напъните на София, Скопие и останалите страни от Европейски Съюз, разликите сред двете прилежащи държани към момента не са изцяло позволени и те съставляват заплаха за процеса на разширение на Европейски Съюз.

Берлин счита, че би трябвало да се положат всички старания, с цел да се предприеме идната стъпка в процеса на присъединение на Северна Македония.

Германският Бундестаг приветства напъните на държавните управления в Скопие и София да засилят съдействието в разнообразни културни и стопански области за доближаване.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев декларацията е призната по молба на министър-председателя в Скопие. Ковачев благодари на сътрудниците си от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не са подкрепили документа.

" Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга страна да признае в решение на Парламент това, че македонският език, просвета и еднаквост съществуват. Аз нe съм чувал за различен сходен феномен на нашата планета, където една страна да е толкоз несигурна в своята еднаквост, език и просвета, че да би трябвало да моли друга страна с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността ", съобщи Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР