Германският автомобилостроителен концерн Фолксваген (Volkswagen) се съгласи да плати 23

...
Германският автомобилостроителен концерн Фолксваген (Volkswagen) се съгласи да плати 23
Коментари Харесай

Фолксваген изплаща 23 милиона евро компенсации на свои клиенти в Австрия заради скандала със замърсяващите емисии на своите автомобили

Германският автомобилостроителен тръст " Фолксваген " (Volkswagen) се съгласи да заплати 23 милиона евро обезщетения на 10 000 клиенти свои в Австрия, чиито дизелови коли изгубиха стойност след скандал, обвързван със замърсяващите излъчванията, прочут като " Дизелгейт ", оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на ищците по делото.

След разкрития през 2015 година Асоциацията за потребителска информация (VKI) заведе колективен иск, смятайки, че " водачите са платили прекалено много за автомобила си " предвид на откритите проблеми.

" Спорът към този момент е позволен по взаимно единодушие ", съобщи асоциацията през днешния ден в прессъобщение.

" Фолксваген " призна през 2015 година, че е фалшифицирал данните на 11 милиона коли, тъй че да демонстрират по-ниски равнища на излъчвания на азотен оксид, в сравнение с в реалност, което провокира един от най-големите индустриални кавги в следвоенна Германия.

Концернът е употребявал и програмен продукт, който деактивира филтрирането на замърсяващи излъчвания при избрани температури – под 15 и над 33 градуса по Целзий навън.

Системата за преработване на отработените газове в действителност е понижена или даже спряна, с цел да отбрани мотора, което е нелегално съгласно европейското законодателство.

Изчислявайки, че колите на " Фолксваген ", които замърсяват доста повече от допустимото, са изгубили към 20 на 100 от цената си при препродажба, австрийските автомобилисти подават през 2018 година " най-голямата вълна от тъжби, предявявана в миналото " посредством Асоциацията за потребителска информация, в 16 районни съдилища.

Те желаят 60 милиона евро, или приблизително по 6600 евро на консуматор, а европейските, а по-късно и австрийските съдилища дефинират жалбите им за възможни, отваряйки пътя за договаряния с производителя.

Дори в случай че сумата, която фактически ще бъде платена, е доста по-ниска от тази сума, или към 2300 евро на притежател, " груповите искове са уредени ", съобщи Клара Хингер, юрист в асоциацията, допълвайки пред Франс прес, че на този стадий необикновената правна сага е завършила.

Германският тръст " приветства " съглашението.

От 2015 година насам " Фолксваген " се съгласи да заплати към 30 милиарда евро за компенсации, вреди и правосъдни разходи, основно в Съединени американски щати, където компанията се призна за отговорна за машинация и възпрепятстване на правораздаването. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР