Германският авиогигант Луфтханза увеличи повече от два пъти печалбата си

...
Германският авиогигант Луфтханза увеличи повече от два пъти печалбата си
Коментари Харесай

Стачки хвърлят сянка върху огромните нетни печалби на Луфтханза

Германският авиогигант " Луфтханза " усили повече от два пъти облагата си през 2023 година, като продължи да се възвръща от пандемията от ковид, макар че е изправен пред нови опасности поради вълната от протестни дейности.


Групата регистрира чиста облага от 1,67 милиарда евро, което е доста нарастване по отношение на цифрата от 791 млн. евро през 2022 година Печалбата е малко под оценката на анализаторите, интервюирани от компанията за финансови данни FactSet.

Но въпреки всичко компанията бележи втора поредна година на триумф за групата - чиито превозвачи включват Lufthansa, Eurowings, Austrian, Swiss и Brussels Airlines - след две години на загуби, дължащи се на затварянето на граници, обвързвано с пандемията.

" Групата " Луфтханза " възвърна финансовата си мощ ", съобщи основният изпълнителен шеф Карстен Шпор.

2023 година беше " една от трите най-хубави години в историята на групата Lufthansa ", добави той.

Приходите са се нараснали с 15% до над 35 милиарда евро, а с самолетните компании на групата са летели общо 123 млн. пасажери, което е с 20% повече от миналата година, въпреки и към момента под рекордните равнища отпреди пандемията.

Групата съобщи, че желае да изплати на акционерите си дял за първи път от 2019 година насам, преди пандемията от ковид.

Подобно на други авиогрупи, " Луфтханза " беше мощно наранена, когато коронавирусът спря международните въздушни транспорти и през 2020 година се наложи да бъде избавена от немското държавно управление. Но компанията - една от най-големите авиогрупи в Европа - се възвърне доста сполучливо, защото търсенето се възвърне, когато рестриктивните мерки бяха анулирани.


В прогнозата си за тази година групата съобщи, че чака продажбите да се усилят доста, а оперативната облага да бъде на същото равнище като през 2023 година


Многобройни провокации

" Луфтханза " към момента е изправена пред голям брой провокации, най-неотложните от които са вълната от стачки, защото синдикатите упорстват за внезапно нарастване на заплатите, с цел да компенсират високата инфлация.

Последната от тях стартира рано през днешния ден, когато наземният личен състав на Lufthansa стартира двудневна стачка, която ще докара до съществени разстройства. Отменени са полети от и до Франкфурт и Мюнхен на самолетна компания и от летище София.

Служителите излязоха на митинг и през февруари, което засегна към 100 000 пасажери и докара до прекъсване на 80-90% от комерсиалните полети на самолетната компания.

По-рано тази седмица Марвин Решински от профсъюза " Верди ", който съставлява служащите, се нахвърли върху " Луфтханза " за това, че отхвърля да се съобрази с техните претенции, до момента в който регистрира огромни облаги.

Докато компанията регистрира положителни резултати и " бонусите за членовете на управителния съвет ще бъдат увеличени доста... чиновниците, с почасово възнаграждение от 13 евро в някои случаи, към този момент даже не знаят по какъв начин да свържат двата края в най-скъпите градове в Германия ", означи той пред Агенция Франс Прес.

В последно време доста браншове в Германия бяха наранени от митинги - от превоза до държавната администрация.

Авиокомпанията също се сблъска с проблеми при наемането на личен състав, защото се надпреварва да размени чиновниците, които бяха освободени или напуснаха по време на пандемията.

Офертата на " Луфтханза " за придобиване на дял в италианската ITA Airways се сблъска със разтърсвания, откакто антитръстовият орган на Европейския съюз стартира следствие на проекта, опасявайки се, че той може да навреди на конкуренцията.

Миналата година " Луфтханза " се съгласи да заплати 325 млн. евро за 41% дял в ITA, като италианското министерство на финансите също внесе 250 млн. евро като част от нарастването на капитала.

Сделката даде на немската компания разнообразни благоприятни условия да усили каузи си или да придобие напълно ITA Airways на по-късен стадий.

Компанията през днешния ден се изрече оптимистично за договорката, като съобщи, че " чака утвърждението на Комисията на Европейски Съюз през тази година ".

Групата " работи в тясно и градивно съдействие с Комисията на Европейски Съюз, с цел да реализира бързо привършване и следващо осъществяване на договорката ", се споделя в изказването. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР