Германските социалдемократи ще имат ново ръководство, което не държи особено

...
Германските социалдемократи ще имат ново ръководство, което не държи особено
Коментари Харесай

Краят на Меркел иде, а това са сценариите за гибелта й

Германските социалдемократи ще имат ново управление, което не държи изключително на присъединяване на партията в съдружното държавно управление. Бъдещите водачи на ГСДП Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс принадлежат към лявото крило на партията и явно считат да подхващат коренен завой наляво.

"Таймс " гърми: Ангела Меркел пада до Коледа

В момента са вероятни няколко сюжета , прецизира Дойче Веле.

Решителният подтик ще пристигна от конгреса на ГСДП в края на седмицата. На него социалдемократите ще създадат оценка на досегашната активност на необятната коалиция и ще решат дали желаят да ръководят дружно с ХДС/ХСС до края на мандата през есента на 2021 година.

Първи сюжет, необикновен: ГСДП остава в обединението без никакви възражения.

Втори сюжет, малко евентуален: ГСДП взема решение начаса да излезе от обединението.

Трети сюжет, евентуален: ГСДП приема предлагането на номинираните си нови водачи и декларира на християндемократите, че съдружният контракт би трябвало да се преразгледа.

Лидерите на ХДС и ХСС Анегрет Крамп-Каренбауер и Маркус Зьодер към този момент дадоха отговор, че не желаят да преразглеждат контракта. В техните партии така и така мнозина считат, че социалдемократите към този момент са получили задоволително отстъпки. И че всяка нова отстъпка ще снижи електоралната поддръжка за християндемократическия лагер.

Какво обаче може да се случи след конгреса на социалдемократите?

Няколко вероятни сюжета:

Първо: ГСДП остава в съдружното държавно управление. Тази партия в действителност няма интерес от предварителни избори, тъй като в допитванията през последните месеци получава едвам 12-15 % поддръжка.

Според последното допитване, ГСДП към този момент е трета политическа мощ - след ХДС и Зелените. Тъй че на конгреса всички министри и министър председатели на федерални провинции, излъчени от ГСДП, сигурно ще бележит този мотив.

Второ: ГСДП напуща държавно управление, а Ангела Меркел остава като канцлер на малцинствен кабинет. По Конституция тя може да резервира поста си, в случай че Бундестагът не гласоподава с болшинство избор на съмнение против нея. В същото време обаче тя няма право да уточни собствен заместител и да се отдръпна преди края на мандата си, тъй като немският канцлер се избира непосредствено от Народното събрание.

Доколкото държавният бюджет за 2020 година към този момент е признат, Меркел би могла да ръководи без проблеми с малцинствено държавно управление. Самата тя обаче не гледа с положително око на подобен вид.

Още повече, че през втората половина на 2020 година Германия поема председателството на Европейски Съюз, а за такава задача несъмнено се изисква изцяло дееспособно държавно управление.

Трето: Коалиция Ямайка. В рамките на настоящия държавен мандат християндемократите могат да сменят съдружните си сътрудници.

Още след изборите през 2017 година Ангела Меркел в действителност искаше да образува коалиция със Зелените и либералите от СвДП, която публицистите назовават „ Ямайка " – тъй като цветовете на четирите партии съответстват с цветовете от националното знаме на Ямайка.

Тогава либералите провалиха договарянията, само че през днешния ден е допустимо Зелените да са тези, които ще се откажат от сходна коалиция, тъй като партията им събира доста огромна електорална поддръжка и няма незабавна потребност да взе участие незабавно във властта.

Четвърто: Нови избори. Ако ГСДП напусне държавното управление, на хоризонта към този момент ще се появят и предварителните парламентарни избори.

За да се стигне до тях обаче канцлерката Ангела Меркел би трябвало да изиска избор на доверие и да изгуби гласуването. При такова развиване на събитията президентът в границите на три седмици може да разпусне Бундестага, след което най-късно до два месеца би трябвало да се проведат нови избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР