Германските политици обявиха, че ще приемат бежанци от Афганистан, след

...
Германските политици обявиха, че ще приемат бежанци от Афганистан, след
Коментари Харесай

Германските политици приветстват бежанци от Афганистан. Засега

Германските политици оповестиха, че ще одобряват бежанци от Афганистан, откакто азиатската страна падна във властта на екстремисткото придвижване на талибаните, съобщи Си Ен Би Си. Тази позиция обаче може да не продължи да се съблюдава още дълго време. Тази есен в най-голямата европейска стопанска система предстоят парламентарни избори, които ще решат кой ще бъде наследникът на управлявалата над 10 години Ангела Меркел и каква ще бъде посоката, която Германия ще поеме.

Канцлерът Меркел съобщи, че Германия може да одобри до 10 000 бежанци, бягащи от режима на талибаните. Досега 1600 души са били евакуирани от Афганистан в Германия – в това число немски жители, само че също по този начин афганистанци и други сътрудници на Германия.

Но терзанията, че германците ще станат очевидци на нова всеобща вълна от бежанци стартират да се усилват. През 2015 година над 1,2 млн. души, множеството от Сирия, се заселиха в Европа. По данни на Организация на обединените нации над 500 000 са избрали точно Германия. Ангела Меркел получи значително рецензия за това, че одобри без съвсем никакви условия въпросните бежанци, това докара и до растеж в известността на извънредно дясната партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ), изключително в по-бедните региони на някогашната Германска демократична република, която беше част от Източния блок преди рухването на Желязната завеса. Така партията съумя да се пребори за първи депутатски места на изборите през 2017 година Сега те имат 88 национални представителя от общо 709 депутати в Бундестага.

Според Холгер Шмидлинг, основен икономист в тинктанка Беренберг, в този момент тонът на обещанията е доста друг. „ Германия дава обещание избавление най-вече на хора, които са работили за немски държавни организации или други институции, свързани с Германия. Броят на хората е доста по-ограничен спрямо 2015 година “, споделя той. „ Дори един от водачите на АзГ – Йорг Мойтен – споделя, че Германия има дълг да помогне, на тези афганистанци, които са й сътрудничели “, добавя той.

Експертите не чакат антиимигрантските трендове да усилят доста поддръжката за АзГ. Последните прогнози сочат, че партията ще има 11% от вота, до момента в който техният пик през 2017 година без 12,6%. Управляващата ХДП обаче ще има 25% от вота – също по-малко от преди.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР