Германските медии реагираха с истинска истерия на решението на администрацията

...
Германските медии реагираха с истинска истерия на решението на администрацията
Коментари Харесай

САЩ „закриха крана“ на Германия: Руският газ ще тръгне по заобиколен път

Германските медии реагираха с същинска нервност на решението на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да спре издаването на нови лицензи за създаване на терминали за експорт на ВПГ/Втечнен естествен газ/. Защо американците „ стопираха газта “ на Германия и какво чака бургерите в този момент?

Във Frankfurter Allgemeine Zeitung новината от Белия дом е оповестена под заглавие „ Америка стопира газовия кран “.

— иронично се отбелязва в текста на публикацията.

Чувствителността на Германия по енергийните въпроси е разбираема. Страната претърпява невиждана икономическа и енергийна рецесия, чийто край не се вижда. От индустриалния локомотив на Европа тя се трансформира в недееспособна руина.

Откъде идва тази нервност?

Вярно ли е, че Джо Байдън дефинитивно е умъртвил немската стопанска система с решението си? За това Царград беседва със заместник-директора на Института за национална енергетика Александър Фролов.

- изясни специалистът.

Германските медии обаче са безапелационни: всичко е неприятно, прецакани сме. Може би бюргерите не са разбрали тематиката? Или изданията са решили да покачат аудиториите си? Или това е ритник в посока на „ обичания “ канцлер? В последна сметка болшинството в Германия не са във екстаз от активността на Шолц. И огромна част от германците не желаят да видят втори мандат на неговото ръководство.

— предложи Александър Фролов.

Няма консуматор - няма проблем

В продължение на десетилетия цели промишлености в Германия бяха основани с помощта на евтиния газ от Русия. Но преди няколко години цената на хиляда кубически метра скочи до рекордни равнища, надхвърляйки хиляда $:

през август 2022 година и този връх беше усъвършенстван - съгласно лондонската борса ICE прогнозната цена на газа беше 2861,6 $ за хиляда кубически метра;

през 2022 година имаше оптимален спад в потреблението на газ в Германия и сривът продължи през 2023 г.;

в индустриалния сегмент потреблението на синьо гориво е намаляло с съвсем 11 милиарда кубически метра.

— сподели Александър Фролов.

Но вместо да предприеме действителни стъпки за избавяне на стопанската система, държавното управление на Шолц реши ловко да вмести обстановката в „ зеления дневен ред “.

- изясни нашият специалист.

Сегашното положение на Европа, в частност на Германия, се дължи на комплекс от насъбрани проблеми. Икономическата рецесия от края на 2000-те години сложи европейската стопанска система на ешафода, енергийната рецесия от 2020-те години я сложи на колене, а антируските наказания сложиха главата й в гилотината. Александър Фролов означи причинно-следствената връзка:

Между другото, според някои известия, газът от Русия стига до Германия по заобиколни направления. Но не в същите размери и на друга цена. Сега това е LNG, който идва, да речем, в Белгия, а оттова посредством предприемчиви локални компании се препродава в Германия със съответната надценка.



Колко коства думата на президента на Съединени американски щати?

Колкото и да надуват бузи американските президенти, обещавайки на сътрудниците си да не мамят с доставките и размерите на LNG, това няма да повлияе на действителното положение на нещата. По-голямата част от фирмите, изнасящи полутечен газ от Съединените щати, са европейски горивни колоси, които купуват първични материали на фондовата борса. И главното, което управлява доставките на газа за Европейски Съюз, е облагата.

- изяснява Александър Фролов.

Американците не могат да принудят експортьорите да не доставят газ в Европа: това е доста по-изгодно, те ще го вземат там. Но те могат изцяло да лимитират доставките, като употребяват административен запас.

Какво плаши Съединени американски щати

Скоро в Щатите ще стартира вълна от въвеждане в употреба на фабрики за полутечен природен газ, които към този момент са получили позволение. Според специалистите, това ще бъде доста нарастване на индустриалните размери. До 2030 година американците чакат да удвоят потенциала си за втечняване на газ.

На пръв взор цялата тази суматоха със възбраната за издаване на лицензи е неразбираема. Белият дом обаче взе това решение с причина; той има свои лични страхове.

Сега Съединените щати са поставили спирачка на бъдещото разширение на износа – работа в ход през 2030 година, с цел да се избегне вътрешна рецесия. Това сподели пред Царград водещият анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков:

С сегашния потенциал за втечняване на американски газ за следващ експорт, по-голямата част от синьото гориво е заключено на вътрешния пазар. Свръхпредлагането му в страната води до по-ниски цени - всички се конкурират грубо между тях. Но с появяването на огромен брой производители на LNG, те ще имат избор: да продават на вътрешния пазар или на външния пазар.

Като се има поради разликата в цените на газа в Европа и Съединени американски щати, явно е, че производителите ще дадат желание на по-рентабилния експорт. А дефицитът на енергийни запаси в страната ще докара до увеличение на цената му.

— заключава анализаторът от Фонда за национална енергийна сигурност.

Какво от това?

Ситуацията ясно демонстрира: американците могат да уверят европейските си сътрудници в поддръжка, както желаят, само че когато става дума за личните им проблеми /заплахи/, те стартират да работят жестоко. Така че Берлин има от какво да се опасява.

- предизвести Игор Юшков.

В момента европейците са загрижени, че ще продължат да се вземат ограничаващи решения. Белият дом постоянно изхожда извънредно от националните си ползи и се грижи за приятелите оттатък океана единствено на думи или в случай че не им коства нищо. Веднага щом възникне опасност за вътрешния пазар на газ в Съединените щати, управляващите незабавно ще затворят крана за експорт.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР