Германските и американските медии Дойче веле (Deutsche Welle) и Гласът

...
Германските и американските медии Дойче веле (Deutsche Welle) и Гласът
Коментари Харесай

Турция забрани Дойче веле и Гласът на Америка

Германските и американските медии " Дойче веле " (Deutsche Welle) и " Гласът на Америка " (Voice of America) към този момент са недостъпни в Турция за консуматори, които не употребяват VPN. Медийният регулатор разгласи, че те нямат подобаващ лиценз за работа.

Турският Върховен съвет на радио и телевизия (RTUK) извърши решение от февруари, което изисква от интернационалните медии, които излъчват видео наличие на турски онлайн, да аплайват за лиценз за лъчение на ефирен сигнал. Съд в Анкара постанови късно в четвъртък да се ограничи достъпа до уебсайтовете на финансираните с обществени средства " Дойче веле " и " Гласът на Америка ".

От " Дойче веле " обявиха, че не дават отговор на условието за лицензиране, тъй като то " би разрешило на турското държавно управление да цензурира публицистично наличие ". Генералният шеф Петер Лимбург сподели, че това е обяснено в детайли на RTUK.

" Например медиите, лицензирани в Турция, са задължени да изтриват онлайн наличие, което RTUK пояснява като неуместно. Това е просто недопустимо за самостоятелен оператор. DW ще предприеме правни дейности против блокирането ", сподели господин Лимбург.

Бордът е доминиран от ръководещата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съдружници и постоянно глобява сериозни телевизионни оператори.

Илхан Таши, член на RTUK от главната опозиционна партия Републиканска национална партия, сподели, че се опълчва на блокирането на двата задгранични оператора. " Ето ви независимост на печата и разрастваща се народна власт! " - добави той саркастично.

Съюзът на публицистите в Турция назова решението цензура. " Откажете се от опитите да възбраните всичко, което не харесвате, това общество желае независимост ", написа организацията в " Туитър ".

През февруари RTUK съобщи, че е идентифицирала три уеб страницата без лицензи за лъчение, които включват и услугите за Турция на Euronews. Euronews обаче сподели, че не е излъчвал онлайн на турски или не е пускал в ефир образни излъчвания, затова е освободен от условията за лицензиране.

От " Гласът на Америка " означиха през февруари, че до момента в който лицензирането за телевизионни и радиопредавания е нормирано, защото ефирните талази са лимитирани запаси, то интернет няма лимитирана честотна лента. " Единствената допустима цел на условието за лицензиране за интернет разпространяване е да се даде опция за цензура ", се споделя в изказване на VOA. " Правителствата имат законна отговорност да контролират спектъра, с цел да подсигуряват, че той се употребява в полза на необятната общност. "

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс написа в Туитър, когато регламентът за лицензиране се появи през февруари, че Съединени американски щати са загрижени от " решението на RTUK да разшири държавния надзор върху свободните медии ".

Турция беше оценена като " Несвободна " за 2021 година в показателя Freedom of the Net на Freedom House. Стотици хиляди домейни и уеб адреси са блокирани. " Репортери без граници " класираха Турция на 149-о място от 180 страни в своя Световен показател за независимост на печата, като споделиха, че " се употребяват всички вероятни средства за подкопаване на критиците ", в това число лишаване на журналистически карти, онлайн цензура, правосъдни каузи и арести.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР