Германските депутати в петък одобриха с огромно мнозинство конституционна промяна,

...
Германските депутати в петък одобриха с огромно мнозинство конституционна промяна,
Коментари Харесай

Германия засилва армията си с конституционна промяна

Германските народен представител и в петък утвърдиха с голямо болшинство конституционна смяна , която планува специфичен фонд от 100 милиарда евро, предопределен за бързо възстановяване на армията на страната след нахлуването на Русия в Украйна, оповестява " Поилитико ".

Гласуването - 567 депутати " За ", 96 срещу и 20 въздържали се - бе резултат от двупартийно съглашение, реализирано предходната седмица сред лявоцентристката държавна коалиция и дясноцентристкия опозиционен блок. Това е в осъществяване на обещанието , което канцлерът Олаф Шолц даде в първите дни на войната да модернизира недофинансираната войска на Германия и да отхвърли дългогодишния отвод да изпраща оръжия в зоните на спор.

В тирада преди гласуването финансовият министър Кристиан Линднер, чиито Свободни демократи (FDP) нормално не поддържат напъните за огромни държавни разноски, акцентира смисъла на стъпката, сравнявайки я с решенията на Германия да се превъоръжи и да се причисли към НАТО през 1950-те години.

" Ние сме изправени пред нашата историческа отговорност ", разгласи Линднер, отбелязвайки, че договарянията за подсилване на армията се водят в пространствата на бившето министерство на авиацията на Райха , където " нападателният милитаризъм на Германия бе развъртян преди десетилетия ".

" По това време се опасяваха от военната мощ на Германия в Европа ", добави той, говорейки от името на своите сътрудници от ръководещата коалиция, Социалдемократите на Шолц (SPD) и Зелените. " Днес в Европа има опасения, че Германия има боен недостиг и тъкмо това приключихме на това историческо място ", сподели той.

Министърът на защитата Кристин Ламбрехт от SPD сподели, че войната е посочила, че Германия би трябвало да може и да има войска, която да пази полезности - и да оказва помощ на съдружниците си.

" Дължим това и на нашите съдружници в Европейски Съюз и НАТО в този момент , когато Путин унищожи европейския кротичък ред ", сподели тя, добавяйки, че с изключение на специфичния фонд, Германия в този момент ще извърши своите задължения към НАТО.

Години наред Германия не съумя да извърши задачата на НАТО всяка членка да харчи минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, минус, който ядоса съдружници и ще бъде отхвърлен благодарение на милиардите, контрактувани в петък.

Парите също по този начин целят да сложат завършек на годините на строги икономии в защитата в Германия , което докара до незадоволително оборудван Бундесвер - част от повода, заради която Германия бе упрекната през последните седмици, че не е направила задоволително, с цел да помогне на Украйна във боен проект.
 Русия се тормози от ремилитаризацията на Германия
Русия се тормози от ремилитаризацията на Германия

Според Москва това ще усили рисковете за сигурността
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР