Германски учени твърдят, че компютрите и таблетите се отразяват отрицателно

...
Германски учени твърдят, че компютрите и таблетите се отразяват отрицателно
Коментари Харесай

Дойче веле пита: Оглупяват ли децата от компютрите, вместо да поумняват?

Германски учени настояват, че компютрите и таблетите се отразяват негативно върху развиването на децата и най-малките възпитаници до 11-годишна възраст. Те молят да се премисли дигитализацията в началното учебно заведение
Компютрите и таблетите стават все по-важна част от образованието в клас. По информация на Организация на обединените нации 46,7% от учениците в началното учебно заведение имат достъп до компютри, в Европейски Съюз са даже 98 на 100. Но не всички откриватели застъпват мнението, че потреблението на компютри в образователния развой в действителност е преимущество. Професорът по медийна доктрина от университета в Офенбах Ралф Ланкау споделя: „ Таблетите и преносимите компютри не вършат децата по-умни, а по-глупави ". Той засяга съответно дребните деца на възраст до 10-11 години.

Ланкау е един от 40-те учени, стартирали петиция, в която показват загрижеността си по отношение на въздействието на цифровите технологии върху развиването на децата. Те желаят мораториум върху дигитализацията в немските учебни заведения и детски градини за всички ученици на възраст от 4 до 11 години.

„ Не става дума за възбрана на цифровата техника, а за връщане към задачата да се преподава ", показва Ланкау. „ Трябва да се запитаме: каква е задачата на образованието и по какъв начин аналоговите и цифровите медии могат да ни оказват помощ да я реализираме. А не – каква нова техника се е появила и по какъв начин да я използван в учебно заведение. "

Необходимо ли е преосмисляне?

Петицията се появява тъкмо в миг, в който към немските учебни заведения се насочат рецензии, че са изостанали в областта на дигитализацията. Но Ланкау и другите учени желаят федералното просветително министерство да премисли приложението на техниката в детските градини и в началните класове в Германия.

Според Ланкау сегашната просветителна система не се концентрира задоволително върху развиването на самостоятелните ползи и склонности, както и върху обществените качества на децата.

Медийният теоретик счита, че осведомителните технологии и икономическите обединявания от 40 години насам предопределят това, което се случва в учебните заведения, без да се обръща задоволително внимание на потребностите на съответното учебно заведение в съответното обитаемо място.

Как въздействат компютрите на развиването на децата?

Идеите на Ланкау и неговите сътрудници обаче не се натъкват на огромно схващане. За просветителната експертка Мария Хациджани да вземем за пример мненията на Ланкау са израз на остаряла и враждебна по отношение на техниката наклонност. „ Хората вършат сходни забележки във връзка с компютрите още от 1990-те години насам и изпадат в суматоха всякога, когато на пазара излезе нова технология. Още преди 2500 години Сократ споделя, че записването на нещата ни кара да забравяме по-лесно. "

Но какъв брой нездравословно за децата е потреблението на компютрите в действителност? Дали това не е единствено изказване на възрастните, които желаят да отделят децата от екраните, или опасенията в действителност са основателни?

Нещата не са черно-бели

Експертът по киберсигурност Пракаш Ранганатан споделя пред , че научните знания във връзка с отражението на цифровите технологии върху развиването на децата не са еднопосочни.

„ Има някои сведения за въздействието им върху когнитивното развиване. Така да вземем за пример невъзможността да се концентрираш след прекален престой пред компютъра може да докара до бездейност, която може да попречи на сериозното мислене и на способността за решение на проблемите. Не е ясно обаче дали тези евентуални отрицателни въздействия са краткотрайни или продължителни ", разяснява Ранганатан.

Някои изследвания свидетелстват, че несъразмерното прилагане на компютри въздейства на физическото здраве поради дългия престой в седнало състояние, което нерядко води до увеличение на тежестта, разстройства в съня и страхови неврози.

Много от тези опасения са свързани с общите страхове от въздействието на интернет и на обществените медии върху младежите, само че Ранганатан споделя, че са нужни още проучвания, с цел да се стигне до дефинитивни резултати.

Компютрите могат да подтикват развиването

Ранганатан обаче акцентира, че приложението на технологиите в началното обучение има и доста позитивни страни. Както той, по този начин и Хациджани се базират на научните резултати, според които цифровите технологии, прилагани в комплексния развой на образование, усъвършенстват качествата за четене, писане и броене, както и сръчността и визуално-пространствената памет.

Изследванията са посочили, че потреблението на интерактивни цифрови технологии от децата усъвършенстват техния речник, качествата им да се концентрират и да вземат решение задания, както и паметта им.

„ Има роботика, шифроване, проучване на езици, функционално ограмотяване и математика. Технологиите са инструмент, който облекчава достъпа ни до информация и ни оказва помощ да бъдем изобретателни. Това оказва помощ извънредно доста за оформянето на личните когнитивни процеси - мисли, отзиви, показа, внимание и креативност ", изяснява Хациджани.

Питани ли са децата?

Експертката по начално образование и цифрови технологии Хациджани е работила взаимно с гръцкото държавно управление по създаването на цифрови приложения за образование на децата в детските градини на възраст сред четири и шест години. Според Хациджани най-успешно е основаването на гъвкави платформи за образование, които да включват по едно и също време присъединяване на децата, учителите и родителите.

„ Правилният въпрос би трябвало да гласи: по какъв начин можем да използван технологиите, с цел да подобрим образованието и преподаването, а не с цел да се боим от тях ", показва Хациджани. Тя отбелязва и това, че е значимо педагозите да работят дружно с децата, с цел да основат позитивен цифров опит.

Тя насочва рецензии към немските учени поради това, че пренебрегват присъединяване на децата: „ Доста необичайно е да споделят, че желаят да приучат децата към по-критично мислене и разбор, отнемайки им правото да се произнесат по личното си цифрово образование. Питани ли са били в миналото децата дали желаят сходно нещо? ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР