Германски учени планират да клонират и след това да отглеждат

...
Германски учени планират да клонират и след това да отглеждат
Коментари Харесай

Германски учени ще отглеждат прасета за донори на сърца

Германски учени възнамеряват да клонират и по-късно да отглеждат генномодифицирани свине за донори на сърца за трансплантация на нуждаещи се хора, съобщи Ройтерс.

Миналия месец американски лекари за първи път сполучливо присадиха генетично модифицирано сърце от прасе на човек.
Екхард Волф от университета "Лудвиг-Максимилиан " в Мюнхен споделя, че екипът му си е сложил за цел да получи нови типове, модифицирани от порода от остров Окланд. Те би трябвало да са подготвени за трансплантации до 2025 година

В първата по рода си интервенция екип от универитетската болница в Балтимор, щата Мериленд, присади сърце от прасе с 10 модификации на неизлечимо болен човек. Неговите лекари споделят, че пациентът реагира добре, макар рисковете от зараза, отменяне на органа или високо кръвно налягане.

"Нашата идея е да продължим с по-опростен модел, а точно с пет генетични модификации ", изясни ученият Волф, чиято работа провокира развълнуван спор в страната с един от най-ниските проценти в Европа на дарени органи и мощно придвижване за правата на животните.

Изследователят, който от двадесет години изследва опциите за трансплантация на органи от животни на хора, споделя, че екипът му ще употребява към момента неефективна технология за клониране, с цел да получи единствено "животни-създатели " и от тях ще се отглеждат бъдещи генетично идентични генерации.

Първото би трябвало да се роди тази година, а сърцата ще бъдат тествани при бабуини, преди експертите да изискат утвърждение за клинични изпитвания при хора в границите на две-три години, изяснява Волф.

Трансплантации се вършат на хора с тежки увреждания на органите, при които няма друга опция за лекуване. В края на м.г. в Германия описът на чакащите наброяваше към 8500 души, съгласно данни на локалната Фондация за трансплантация на органи.

Привържениците на концепцията на Волф споделят, че животните-донори могат да оказват помощ за понижаване на броя на чакащите. Противниците пък са на мнение, че технологията жестоко погазва правата на животните, като трансформира прасетата във заводи на органи, до момента в който маймуните, употребявани в опити за трансплантация, умират в мъка.

През февруари 2019 година петиция от немска група за напън "Лекари против опитите с животни " настоя за възбрана на проучванията, свързани с опциите за присаждане на органи от животни на хора. Тогава бяха събрани над 57 000 подписа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР