Германски учени организираха експеримент по време на концерт в Лайпциг,

...
Германски учени организираха експеримент по време на концерт в Лайпциг,
Коментари Харесай

Организираха експеримент с концерт, за да проследят как се разпространява COVID-19

Германски учени проведоха опит по време на концерт в Лайпциг, с цел да проследят по какъв начин се популяризира новият ковид при събиране на доста хора, оповестиха международните осведомителни организации.

Концертът е в границите на проучването Рестарт19 на университетския медицински център в Хале. С него експертите желаят да открият дали културните и спортни прояви са безвредни в изискванията на COVID-19.

Доброволците получиха маски за лице, каквито се употребяват в лечебните заведения, и флакони флуоресцентен дезинфектант за ръце, с който да бъде проследено кои са най-докосваните повърхности. Специалисти измерваха и траекторията на издишваните аерозоли. Зрителите получиха също проследяващи устройства, с които да се следи дистанцията сред тях и да бъде открито кои зони, като входове или щандове, са най-рискови за скупчване.

Концертът на артиста Тим Бенцко беше на закритата сцена в Лайпциг. Присъстваха 1400 души. В дните преди концерта откривателите се притесняваха, тъй като единствено една трета от нужните им 4200 души се записаха за присъединяване.

Изследователите възпроизведоха три сюжета на концерта за сравняване на риска. Първият подсещаше на концерт без ограничавания, вторият със следване на здравните рекомендации, а третият - с понижен брой аудитория, с цел да бъде обезпечена отдалеченост от 1,5 м.

Певецът благодари на феновете, "че оказват помощ за завръщането към естественото допустимо най-бързо ". След концерта той сподели, че това е теоретичен опит, само че "всички ние в действителност му се насладихме ".

"Изключително удовлетворен съм от дисциплината на участниците - сподели ръководителят на проучването Щефан Мориц на конференцията след концерта. Бях сюрпризиран какъв брой дисциплинирано всички носеха маските ".

Резултатите от проучването, финансирано от управляващите на провинциите Саксония и Саксония-Анхелт се чакат след четири до шест седмици.

Бюджетът на плана е един милион евро. Целта е да бъде създаден математически модел за пресмятане на риска от огромни мероприятия по време на пандемията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР