Германски съд вчера даде зелена светлина за забрана на старите

...
Германски съд вчера даде зелена светлина за забрана на старите
Коментари Харесай

Каквo следва от решението за дизеловите автомобили в Германия

Германски съд през вчерашния ден даде зелена светлина за възбрана на старите дизелови коли в центъра на най-замърсените градове, като ограниченията ще се взимат и прецизират от локалните управляващи. " Франс прес " обобщава какви ще бъдат последствията на национално ниво за водачите на коли, автомобилостроителите и качеството на въздуха.

Водачите

Решението от вторник, 27 февруари, се отнася за Щутгарт и Дюселдорф, само че открива пътя за възбрана на придвижването на дизелови коли във всички немски градове, надвишаващи европейските правила за излъчвания на нездравословния газ азотен диоксид.

От 15-те милиона дизелови коли, регистрирани в Германия, ще бъдат наранени над 10 милиона - всички под нормата " Евро 6 ", т.е. пуснати в продажба преди септември 2015 година. Най-засегнати са дизеловите коли с норма " Евро 5 ". Към тях се прибавят и 2 милиона дизелови камиона.

Всичко обаче ще зависи от избора, който ще създадат районните управляващи, които ще вземат решение какъв вид остарял дизелов модел да не разрешават и в какъв периметър. При всяко състояние водачите имат време, защото използването на ограниченията може да отнеме една година съгласно автомобилния клуб А Це Е (ACE).

Гражданите, които отиват на работа, само че и множеството компании, оборудвани най-много с дизелови коли, ще бъдат най-засегнати. Възможно е да се одобряват изключения за коли за незабавна помощ или за някои занаятчии.

Очаква се цените на старите дизелови коли, които така и така са спаднали от месеци, да се намалят още повече, отбелязва Щефан Братцел от института Це А Ем (CAM).

Автомобилостроителите

Автомобилната индустрия - най-големият бранш в Германия със своите 800 000 работни места - зависи доста от дизела. Оттеглянето от тази технология, което към този момент е доста осезателно, се чака да се ускори. През януари дизеловите коли бяха 33 на 100 от продажбите на нови коли в страната по отношение на 51 на 100 преди година. Експерти чакат тази година дизелът да спадне под прага от 25 на 100.

Съдебното решение също така ускорява още повече натиска над бранша да модернизира повече системите за пречистване на дизеловите коли, които към този момент са в придвижване. Това до момента се отхвърляше от производителите, защото може да коства минимум 7.6 милиарда евро.

Качеството на въздуха

Въпреки множеството стратегии за битка с атмосферното замърсяване немските градове отпред с Мюнхен, Щутгарт и Кьолн от години не съумяват да спазят нормите за азотните окисиди.

Тези нездравословни за организма газове могат при по-високи концентрации да раздразнят дихателната система и очите, както и да провокират сърдечно-съдови заболявания и белодробни проблеми. Според изследване на Федералната организация за околна среда към 6000 души в Германия умират всяка година прибързано от сърдечно-съдови болести, свързани с азотния диоксид.

Германските автомобилостроители, експерти в производството на огромни мощни коли, разчитаха на дизела да могат да спазят европейските правила за излъчванията от въглероден диоксид през 2021 година. Ако не съумеят, могат да бъдат санкционирани с десетки и даже стотици милиони евро. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (149)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР