Германски съд осъди в нацистки концентрационен лагер но 5 години

...
Германски съд осъди в нацистки концентрационен лагер но 5 години
Коментари Харесай

Германски съд праща в затвора 101-годишен бивш есесовец за убийства в концлагер

Германски съд осъди в нацистки концентрационен лагер само че 5 години затвор , оповестява " Ройтерс ".

101-годишният мъж е приет за отговорен за подкрепяне на убийството на към 3500 души в концлагера " Заксенхаузен ".

С тази присъда беше комплициран завършек на един от последните нацистки процеси в Германия.

Според обвиняването Йозеф С., член на паравоенния Секретен сътрудник на нацистката партия, е оказал помощ за изпращането на гибелта на 3 518 души в лагера " Заксенхаузен ", северно от Берлин, като постоянно е стоял на стража в наблюдателната кула сред 1942 година и 1945 година

Делото лиши близо девет месеца, защото лекарите показаха, че подсъдимият е единствено отчасти кадърен да бъде съден , а правосъдните съвещания бяха лимитирани до два часа и половина дневно.
 Повдигнаха обвинявания на 100-годишен немец за 3518 убийства в концлагер
Повдигнаха обвинявания на 100-годишен немец за 3518 убийства в концлагер

Обвиняемият е работил в концлагера " Заксенхаузен " сред 1942 и 1945 година

Част от пандизчиите в " Заксенхаузен " са убити с Циклон-Б - отровния газ, употребен и в други лагери за заличаване, където милиони евреи бяха изтребени по време на Холокоста.

В " Заксенхаузен " са настанявани най-вече политически пандизчии от цяла Европа, а същос руски военнопленници и някои евреи.

През последните години бяха повдигнати голям брой обвинявания против някогашни надзиратели в концентрационни лагери за закононарушения против човечеството от Втората международна война. През септември някогашна секретарка на лагера избяга в деня, в който трябваше да стартира процеса против нея, само че беше хваната от полицията часове по-късно.

Съдебно решение от 2011 година проправи пътя за тези правосъдни преследвания, като се показва, че даже тези, които са съдействали индиректно за убийства по време на войната - т.е. без да правят физическото ликвидиране или да дават заповед за него, подлежат на наказателна отговорност.
 Германия повдигна обвинявания на някогашен секретар на нацистки концлагер
Германия повдигна обвинявания на някогашен секретар на нацистки концлагер

Това е първият случай от години против жена за нацистките зверства

Адвокатът на подсъдимия съобщи, че неговият клиент ще апелира решението и по-горна правосъдна инстанция ще реши дали " общата охранителна работа без съответно присъединяване " е задоволително съображение за такава присъда.

Сред наказаните са , счетоводител в " Аушвиц ", и , някогашен нацистки надзорник. И двамата бяха наказани за съучастие в всеобщо ликвидиране, само че преди да си излежат присъдите.

Наскоро 93-годишният бе наказан на две години условно. Той е работил в същия лагер " Щутхоф ", основан през 1939 година 65 000 души са починали в концентрационния лагер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР